24 Nisan 2018 Salı

Bulgurlu Çiriş Otu Yemeği


Çiriş otu, birkaç yıl önce tanıştığım ve tanıştığımdan beri mevsiminin gelmesini sabırsızlıkla beklediğim bir yabani ot. Tarımı yapılmıyor, kendi kendine yetişiyor. Doğanın bize sunduğu güzelliklerden çiriş otu ülkemizin birçok yöresinde Mart-Nisan aylarında toplanıyor. 


Bu dönemde semt pazarlarında bulunabilen çiriş otu,  sarı zambak, yabani pırasa, dağ pırasası gibi farklı isimlerle biliniyor. Faydaları geç keşfedilen çiriş otu, son dönemlerin gözde sebzelerinden biri haline geldi. Yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor. İyi bir antioksidan olarak biliniyor, böbrek, cilt üzerindeki olumlu etkileri sayesinde çiriş otu bu alandaki rahatsızlıkların tedavisinde bitkisel destek olarak kullanılıyor.

Çiriş otu sağlığa faydalarının yanı sıra, bence gerçekten lezzetli bir bitki. Bu otla yapılan çok çeşitli yemekler arasında favorim zeytinyağıyla hazırlanan yemeği. Her sene çıktığında, eksik olmasın babam alıp getiriyor, ben de yemeğini yapıyorum.

Çiriş otuyla tanışmadıysanız zeytinyağlı yemeği, bu otun lezzetini en sade biçimde yansıtan bir yemek. Kendinden yağlı dokusuyla çiriş otu yemeği besleyici olmasının yanında lezzetli de. Bu şifalı bitkiyle yapılacak birçok başka yemek var tabi. Böreğinin güzel olacağını düşünüyorum. Kavurup üzerine yumurta kırıp yiyebilirsiniz. Gördüğünüz gibi, ben de çiriş otu yemeye vesile çok:)

Bu seneki çiriş otu yemeğinin Emre'nin beğenisini kazanması benim için bonus oldu. Çocuklar yemez diye düşünmemek lazım, tercihleri bazen bizi şaşırtabiliyor.



Malzemeler (4 kişilik)
Yarım kilo çiriş otu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı pilavlık bulgur (Ben siyez bulguru kullandım)
250 ml. sıcak su
Tuz
Karabiber

Yapılışı
1. Çiriş otunu ayıklayın, yıkayın ve süzün.
2. Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
3.Tencerede zeytinyağıyla kuru soğanı diriliğini kaybedene kadar kavurun. Bu esnada çiriş otunu yaklaşık iki santimetrelik parçalar halinde doğrayın.

4. Soğanlar kavrulunca salçayı ekleyin ve karıştırın. Bulguru da bu aşamada ekleyip, kısa süre çevirin.
5. Doğradığınız çiriş otlarını tencereye alıp, otların diriliği kaybolana kadar karıştırarak kavurun.
6. Sıcak suyu ekleyin. Bulgur yumuşayana kadar, kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak 15 dakika civarında pişirin. Ocağı kapattıktan sonra tuz ve karabiber ekleyin.

Notlar:
Çiriş otunu ayıklaması oldukça kolay. Yaprakları birbirine bağlayan beyaz zarı almak gerekiyor. Bitkinin alt kısmından kestiğinizde zar kolayca çıkıyor ve yapraklar ayrılıyor.


Çiriş otu yemeğini yoğurtla servis edebilirsiniz.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder