20 Şubat 2018 Salı

Badem Dolgulu Hollanda Kurabiyesi (Gevulde Speculaas)


Badem dolgulu Hollanda kurabiyesinin aklıma düşüren 24Kitchen'da Rudolph'un Fırını oldu. Kekle kurabiye arası, pratik, üstelik bol bademli bu tatlıyı görünce tarifi denemeye karar verdim.


Hollandalıların Aralık ayında yaptıkları geleneksel bir kurabiye olan speculaas, bol baharatlı bir yılbaşı kurabiyesi. İki türü var; dolgulu ve dolgusuz. Tarçın, muskat cevizi, zencefil, kakule, karanfil gibi baharatların kullanıldığı kurabiye için Hollanda'da hazır baharat paketleri de bulunabiliyormuş.

Speculaas, tarifine benim yorumum baharatları azaltmak şeklinde oldu. 20 cm.lik küçük bir kalıp kullandığım için ölçüleri de ayarladım. Speculaas, oldukça yoğun bir tatlı olduğu için minicik porsiyonlar yetiyor. Benim kalıbımda 25 dilim kurabiye çıktı.

Baharatları azaltmama rağmen, çocuklar bu kurabiyeye çok iyi bakmadı. İçindeki badem, macun kıvamına olduğu için fark etmezler diye umdum ama dikkatlerinden kaçmamış. Bademli olduğunu söyleyince denemek bile istemediler. Onlardan başka deneyen herkes beğendi.

Pişerken evi tarçın kokusuyla dolduran speculaas, kışa yakışan bir kurabiye. Yılbaşı zamanı yapılacaklar listesine girdi bile. Bademi sevenlere ve farklı bir tatlı arayanlara öneririm.

Malzemeler (20 cm.lik kare kalıp için)
Dolgu için
200 gram çiğ badem (Orta boy bir kase dolusu)
180 gram toz şeker (1 su bardağı)
1 adet yumurtanın beyazı (sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz)


Kurabiye için
300 gram un (Yaklaşık 3 su bardağı)
150 gram tereyağı (Oda ısısında yumuşamış)
2 tatlı kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil
Yarım çay kaşığı karbonat
1 tutam tuz
1 adet yumurta
25 ml. süt (1 yemek kaşığı)

Üzeri için
1 adet yumurta sarısı
25 ml. süt  (1 yemek kaşığı)
Badem

Yapılışı
1. Dolguyu hazırlamak için badem ve toz şekeri rondodan geçirin. Bademler tamamen ufalınca yumurta akını ekleyin ve malzemeler bütünleşene kadar rondoyu çalıştırın. Kumlu bir görünümü olan dolguyu buzdolabına kaldırın.
2. Fırını 180 derecede ısıtın. Fırın kabını tereyağıyla yağlayın.
3. Bir karıştırma kabında un, tuz, tarçın, zencefil ve karbonatı karıştırın. Kuru malzemelerin arasına bir havuz açın. Yumuşak tereyağı, yumurta ve sütü ekleyip hamuru yoğurun.
4. Bütünleşen ve yumuşak bir kıvam alan hamuru iki eşit parçaya bölün.

5. İlk parçayı merdaneyle kalıba yakın büyüklükte açın. Hamuru kalıbın tabanına yerleştirin. Ellerinizle şekil vererek kenarlarda hamuru biraz yükseltin.

6. Badem dolgusunu elinizle veya merdaneyle bastırarak kalıba yakın ebatlara getirin. Dolguyu hamur katmanının üzerine yayın.
7. Kalan kurabiye hamurunu yine merdaneyle kalıba yakın büyüklükte açın. Hamuru badem dolgusunun üzerine boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Hamuru elinizle aşağı doğru indirerek badem dolgusunun kenarlarını kapatın.
8. Yumurta sarısı ve sütü çatalla çırpın. Bu karışımı fırça yardımıyla hamurun üzerine sürün.
9. Üst katmanda bıçakla dilimlerin yerini belirleyin (Tabana kadar kesmiyoruz, sadece dilimlerin yerini belirleyecek şekilde bıçakla çiziyoruz.) Dilimlerin ortasına gelecek şekilde birer badem koyun, yerleşmesi için bademlerin üzerine hafifçe bastırın.

10. Önceden ısınmış fırında kontrollü bir şekilde 35-40 dakika civarında pişirin. Pişmesini kürdanla kontrol ettiğiniz kurabiyeyi fırından alın.
11. Oda ısısında soğuttuğunuz tatlının kenarlarını bıçakla kalıptan ayırın. Kalıptan çıkardığınız keki dilimleyerek servis yapın.

Not
Süslemede kullandığım çiğ bademin kabuklarını soymak için kaynar suda 10 dakika kadar beklettim. Kabukları kolayca soyuldu.
Silikon kalıpta yaptığım için yağlı kağıt kullanmadım. Siz isterseniz kalıbın tabanını yağlı kağıtla kaplayabilirsiniz.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder