23 Ocak 2018 Salı

Şekersiz Muzlu Trüf

Kakaolu fındık kreması dışında kakao yağını şimdiye kadar kullanmamıştım. Geçenlerde aldığım kakao yağıyla bu malzeme konusundaki tecrübemi artırmak istedim. Şekersiz muzlu trüf, bu niyetle ortaya çıkan bir tarif.


Birkaç malzemenin bir araya geldiği muzlu  trüf, çikolatalı bir tatlının sağlıklı versiyonu gibi. Rafine şeker içermiyor, tatlılığını muz ve baldan alıyor.

Kakao yağını hiç kullanmadıysanız muzlu trüf, bu malzemeye alışmanızı sağlayacak pratik bir tarif. Pişirme gerektirmiyor, kısa sürede hazırlanıyor.

Muzlu trüf çeşitlendirmeye uygun bir tatlı. Yaparken aklıma fikirler geldi ama çocuklar bu tür tatlıları sade sevdiği için hayata geçiremedim:) Bence file badem veya iri dövülmüş fındık bu tatlıya yakışacaktır. Ayrıca kuru meyvelerle çeşitlendirmek de mümkün. Kuru yaban mersini, üzüm gibi meyveleri az miktarlarda ekleyerek trüfleri kendi beğeninize göre zenginleştirebilirsiniz.

Malzemeler (30 civarında trüf için)
125 gram kakao yağı
3 adet orta boy olgun muz (400 gram kadar)
50 gram toz kakao (Yaklaşık 4 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
1 çay kaşığı toz tarçın
50 gram süzme bal (Yaklaşık 2 yemek kaşığı)

Süslemek için
Toz kakao, toz Antep fıstığı vs.

Yapılışı
1. Kakao yağını küçük parçalar halinde doğrayın. Benmaride eritmek için ısıya dayanıklı cam bir kaba koyun. Bu kabı içinde sıcak su bulunan çaydanlık gibi başka bir kabın üzerine koyun. Çok kısık ateşte kakao yağını benmaride eritin. Kakao yağı eriyince kaseyi kenara alın.

Kakao yağının bıçakla kolayca kesilen yumuşak bir dokusu var.


2. Kabuklarını soyduğunuz muzları rondodan geçirerek püre haline getirin. 
3. Muz püresi ve diğer bütün malzemeleri erimiş kakao yağının üzerine ekleyin ve karışım bütünleşene kadar karıştırın.
4. Kasenin üzerini strech filmle kapatıp kıvam alması için birkaç saat buzdolabında bekletin.
5. Buzdolabından çıkardığınız trüf karışımından tatlı kaşığıyla alıp avucunuz içinde yuvarlayın. Yuvarladığınız parçaları toz kakao veya Antep fıstığına bulayarak servis tabağına alın.



Not

Kakao yağı düşük sıcaklıklarda bile erime özelliğine sahip. O yüzden trüfleri buzdolabında saklamak gerekiyor. Ama muzdan dolayı kıvamı yumuşak oluyor. Buzdolabından çıkardığınızda rahatlıkla yiyebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder