2 Ocak 2018 Salı

Kuru Domates Pestosu

Bu kış kuru domates evin sık tüketilenleri arasında yer alacak sanırım. Eskiden sadece kahvaltılık olarak arada aklıma gelirdi ama bu sene iyisini bulunca tüketme isteği arttı.


Kuru domates pestosu her öğünde tüketilebilecek bir çeşit. Kahvaltıda servis edilebilir, makarna sosu olarak kullanılabilir, meze şeklinde sunulabilir. Kışın domatesin tazesini tüketmeyen benim gibiler için domates lezzetini kışa uyarlamanın yollarından biri diyebiliriz.

Pesto sosta normalde parmesan peyniri kullanılsa da bence gravyer de aynı işi görüyor. Parmesan ülkemizde bulunuyor ama fiyatı hala yüksek. Fesleğen pestosu da dahil, ben bu tür bütün soslarda gravyer peyniri kullanıyorum.

Malzemeler (Yarım litrelik kavanoz için)
100 gram kuru domates (Orta boy bir kase dolusu)
1 adet kurutulmuş kırmızı biber (Tercihe bağlı)
Yarım litre sıcak su
50 gram rendelenmiş gravyer peyniri (4 yemek kaşığı kadar)
20 gram çam fıstığı
2 diş soyulmuş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 yemek kaşığı domates sosu
Bir tutam karabiber
Gerekirse kullanılmak üzere birkaç yemek kaşığı sıcak su

Sos için bir kase kadar domates kurusu gerekiyor.
Yapılışı
1. Kapaklı bir tencereye kuru domates ve kuru biberi koyun, üzerine sıcak su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika kadar suda bekletin. Suyunu süzün.


2. Tüm sos malzemelerini rondoya koyun, malzemeler bütünleşip sos görünümünü alana kadar rondodan geçirin. Karışım katı kalırsa birkaç yemek kaşığı sıcak su ekleyin.
3. Servis tabağına aldığınız sosun üzerine zeytinyağı gezdirerek servis yapın.

Not

Kuru domates pestosunu kapaklı bir cam kavanozda birkaç hafta buzdolabında saklayabilirsiniz. Ben kavanoza aldığım sosun üzerine de bir miktar zeytinyağı gezdiriyorum. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder