18 Temmuz 2017 Salı

Maş Fasulyeli Kabak Yemeği

Sevdiğim yaz sebzelerinden kabak, sevdiğim bakliyatlardan biriyle buluşunca ortaya hem doyurucu hem de ferahlatıcı bir yaz yemeği çıktı. Fotoğrafa bakınca yoğurtlu kabak kızartması gibi görünüyor ama altında maş fasulyesi sürprizi var.


Maş fasulyesi son yıllarda tanıdığım ve tanıdığıma memnun olduğum bir bakliyat. Güneydoğu Asya'dan dünyaya yayılan maş fasulyesi, oldukça besleyici ve lif yönünden zengin. Blogda maş fasulyesiyle yaptığım çorba, salata, hatta mantı tarifi bile var. Bence el altında bulundurulması ve arada hatırlanması gereken bir gıda.

Gıda bilgilerinden yemeğin kendisine gelecek olursak, kabak ile maş fasulyesinin iyi bir lezzet ikilisi olduğunu söyleyebilirim. Yemeğin ferahlık unsurunu oluşturan yoğurtlu sosun da hakkını yemeyelim.

Sunum şeklinden mi bilmiyorum ama çocuklar yemeğe itiraz etmedi. Gerçi Elif yemeği seçerek yedi, kendisi bir bakliyat sever olduğu için kabağa mesafeli durdu, maş fasulyesinin tadını yoğurtlu sosla çıkardı.

Siz de benim gibi haşlanmış bakliyatları derin dondurucuda hazır bulunduruyorsanız bu yemeği yapmak çok kolay. Yazın derin dondurucuda kullanıma hazır bakliyat poşetleri bulunması hayat kurtarıcı oluyor. Nohut, fasulye, yeşil mercimek gibi bakliyatları küçük poşetler halinde dondurarak saklarsanız aklınıza her geldiğinde pratik ve doyurucu salatalar, piyaz ve soğuk çorba gibi yemekler hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler (4-6 kişilik)
4 adet orta boy kabak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
250 gram (yaklaşık 2 su bardağı) haşlanmış maş fasulyesi (Maş fasulyesi haşlama yöntemi için notlara bakınız.)
1 adet kuru soğan
1 tutam toz karabiber
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
Tuz

Yoğurt sosu için
5 yemek kaşığı katı yoğurt
5 dal dereotu
5 dal taze nane
1 diş sarımsak
Tuz
Karabiber

Yapılışı
1. Sap kısımlarını kesip kabuklarını soyduğunuz kabakları ince halkalar halinde dilimleyin. Kabakları tuzlayın.

2. Yapışmaz özellikli bir tavada zeytinyağını ısıtın. Dilimlediğiniz kabakları tavaya yerleştirin. Çevirerek iki tarafını da kızartın. Kızaran kabakları bir tabağa alın.

3. Soğanı yemeklik doğrayın veya rendeleyin. Kabakları kızarttığınız tavaya gerekiyorsa biraz zeytinyağı ekleyerek soğanı karabiber ve zerdeçalla birlikte soteleyin. Haşlanmış maş fasulyesini ekleyin ve bir-iki dakika pişirdikten sonra tavayı ocaktan alın. Tuzunu ayarlayın.
4. Yoğurt sosu için dereotu ve taze nanenin yaprak kısımlarını ayıklayın. Yaprakları rondo veya mutfak robotuna koyun. Sarımsak, tuz, karabiber ve bir yemek kaşığı yoğurdu da hazneye ekledikten sonra pürüzsüz bir karışım olana kadar karıştırın. Karışımı bir kaseye boşaltıp kalan yoğurdu üzerine ekleyin ve karıştırın.
5. Servis için 20 cm.lik yuvarlak bir cam fırın kabı veya servis tabağına bir sıra kabağı dizin. Üzerine maş fasulyeli karışımı yayın. Kalan kabakları kenardan başlayarak maş fasulyesinin üzerine yerleştirin. Ortada kalan boşluğa yoğurt sosunu dökün. Arzuya göre üzerini dereotu yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.




Notlar
1. Maş fasulyesini hazırlamak için çelik bir tencereye koyduğunuz bakliyatın üzerini birkaç parmak geçecek kadar sıcak su koyun ve en az dört saat suda bekletin. (İsterseniz bir gece önceden de koyabilirsiniz.) Bu suyu süzdükten sonra tencereye maş fasulyesini örtecek kadar su koyun ve yedi dakika kaynatın. Bu suyu da süzün ve yine aynı miktarda su koyup bu defa beş dakika kaynatın. Suyunu süzdüğünüz maş fasulyesi artık kullanıma hazır. Kullanmayacağınız kısmı buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
2. Bu yemeği aynı miktarda haşlanmış yeşil mercimekle de hazırlayabilirsiniz.
3. Benim sunum önerim zahmetli gelebilir. O zaman kabak ve maş fasulyelerini karıştırıp, yoğurt sosu servis sırasında üzerine dökebilirsiniz.
4. Sosta sarımsak tadı daha güçlü olsun isterseniz 2-3 diş sarımsak ekleyebilirsiniz.

5. Sosu yaparken yoğurdun hepsini rondoya koymama sebebimiz sosun sulu olmasını istemememiz.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder