20 Haziran 2017 Salı

Panna Cotta (Pişmiş Krema)

İtalyan mutfağının ünlü tatlısı panna cotta, tiramisuyla birlikte bu mutfağın en bilinen lezzetlerinden sanırım. Ve benim arşivimde de artık bir panna cotta tarifi var.


Ne zamandır yapmak istediğim bir tatlıydı ama dışarıda yediğim örnekleri pek beğenmediğim için yapmaya cesaret edemiyordum. Arkadaşımın yaptığı panna cotta fikrimi değiştirdi. Onun tarifini uyarlayarak hazırladım.

İtalyanca'da pişmiş krema anlamına gelen panna cotta, oldukça sade bir tatlı. Gücü de sadeliğinden geliyor. Birkaç malzeme kısa sürede lezzetli bir tatlıya dönüşüyor. Yemek için biraz beklemek gerekiyor ama olsun.

Panna cottayı iki çeşit silikon kalıpta hazırladım. Bir tanesi küçük boy silikon muffin kalıbı, diğeri de onun bir boy büyüğü çiçek şeklindeki kalıplardı. Silikon kalıp şart değil ama kalıptan çıkarma işini gerçekten kolaylaştırıyor. Kenarlarından biraz esnetip kolaylıkla çıkarabiliyorsunuz. Kalıptan çıkarnak bu tatlıyı servis etmenin tek yöntemi değil aslında. Muhallebi kasesi de kullanılabilir. Tatlıyı kaseden çıkarmadan üzerine meyve püresi veya dilimleriyle servis edilebilir. Ama benim verdiğim porsiyonlar silikon kalıp için. Kasede hazırlayacaksanız porsiyon miktarı kullandığınız kasenin boyutuna göre değişecektir.

Soldaki en küçük boy silikon kalıp, sağdaki onun bir boy büyüğü.
Vanilya çubuğu ve limon kabuğu rendesi bence bu tatlının aromasına katkı sağlayan önemli malzemeler. Vanilya çubuğu yerine vanilya şekeri de kullanabilirsiniz ama benim önerim vanilya çubuğu almanız. Doğal vanilya aroması panna cottanın lezzetine çok şey katıyor.

Bu tatlı çeşitli meyve soslarıyla hazırlanabilir. Ama ben her şeyin sadesinin sevildiği evimizde çocukların deyimiyle "sadeli" panna cotta yapmayı tercih ettim:) Ve bu haliyle çocuklar tarafından çok beğenildi. Siz üzerinde meyve püresi veya yanında meyve dilimleriyle servis edebilirsiniz.

Malzemeler (En küçük boy silikon muffin kalıplarında 10 porsiyon)
3 yaprak jelatin
200 ml. süt ( 1 su bardağı)
300 ml şekersiz krema (1,5 su bardağı)
100 gram toz şeker (Yarım su bardağından bir parmak fazla)
1 adet vanilya çubuğu
1 adet limon kabuğu rendesi

Yapılışı
1. Vanilya çubuğunu uzunlamasına ikiye keserek ortasındaki tohumları bıçakla sıyırın. Limon kabuğunun sarı kısmını rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
2. Yaprak jelatinlerin sığabileceği boyutta bir kaseye soğuk su doldurun ve jelatinleri içine koyun.
3. Jelatin hariç diğer malzemeleri bir sos tenceresine koyun ve orta ateşte kaynayana kadar karıştırın.
4. Karışım kaynadığında ocağı kapatın. Kasedeki jelatinlerin suyunu elinizle sıkarak tencereye alın ve jelatin eriyene kadar hızlıca karıştırın.
5. Silikon kalıp kullanacaksanız kalıpları bir tepsinin üzerine yerleştirin. Karışımı kalıplara paylaştırın. Oda ısısına gelene kadar bekletin.
6. Oda ısısına gelen tatlıyı buzdolabına alın ve koyulaşması için üç-dört saat buzdolabında bekletin.
7. Tatlıyı kalıptan çıkararak servis yapın.

Not
Çiçek şeklindeki silikon kalıplar daha büyük olduğu için onlarla sekiz porsiyon çıkıyor.
Silikon kalıp kullanırsanız tatlıyı koymadan önce kalıpları tepsiye yerleştirmeyi unutmayın. Panna cotta yavaş kıvam alan bir tatlı olduğu için silikon kalıpları buzdolabına koymaya çalışırken dökülebilir.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder