28 Şubat 2017 Salı

Karamel Sosu

Karamel sos ne zamandır denemek istediğim bir tatlıydı. Süt reçelinin sevildiği evimizde karamel sosun talep göreceğinden emindim. Düşündüğüm gibi oldu; çocuklar sosun kendisini de, sosla hazırladığım keki de sevdiler.


Karamel, şekerin yanmasıyla gerçekleşen kimyasal reaksiyon sonucu elde edilen bir tatlı. Karamel sos ise, tereyağı veya krema eklenerek akışkan hale getirilmesiyle hazırlanıyor. Karamel sosun malzemeleri hakkında genel bir fikrim vardı ama yine de ölçüler için bir tarif araştırması yaptım ve seriouseats'deki sos tarifini uyarladım. Az malzemeli pratik bir tarif olduğunu söyleyebilirim.

Bu sosu kıyaslayabileceğim en yakın tarif süt reçeli. Üç malzemeli süt reçeli kadar olmasa da, karamel sosun malzeme listesi de son derece kısa. Karamel sosun süt reçeline göre en büyük avantajı 15 dakikada hazırlanması. Süt reçelinde bu süre 1 saat 20 dakika civarında. Ama karamel sos daha şekerli bir tarif. Benzer miktarlar için süt reçelinde bir çay bardağı toz şeker yetiyorken, karamel sos için 1,5 su bardağı kullanmak gerekiyor.

Sosu hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta tüm malzemelerin elinizin altında olması. Şekeri, suyu, kremayı, tuzu ve vanilyayı yanınıza alıp o şekilde hazırlamaya başlamanız gerekiyor. Yoksa kısa süreli bir gecikme karamelin fazlaca koyulaşmasına yol açabilir.

Tarifi yazana kadar sosu birkaç kez yaptım. İlk yaptığım sos çocuklara biraz fazla koyu geldi. Aslında ideal sürede beklettim ama onlar süt reçeline alışık olduklarından tadını güçlü buldular. İkinci denemede bekleme süresini kısalttım. Daha açık renkli ama çocukların daha severek yedikleri bir sos oldu. Siz sevdiğiniz karamel tadına göre süreleri ayarlayabilirsiniz.

İlk yaptığım sos. Tadı çocuklara baskın gelince diğer seferlerde rengi açıldı:)


Malzemeler ( 300-350 ml. sos için)
240 gram toz şeker (Yaklaşık 1,5 su bardağı)
115 gram su (Su bardağının üçte biri)
Bir tutam tuz
1 kutu şekersiz krema (200 ml.)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri

Yapılışı
1. Ağzı damlatmaya uygun bir sos tenceresine toz şeker, su ve tuzu koyun ve orta ateşte kaynayana kadar karıştırın.
2. Şurup kaynayınca orta ateşte karıştırmadan bal rengi alana kadar pişirin. Bu aşamada gerekirse tencereyi sallayarak karıştırın.
3. Sos bal rengine dönünce krema ve vanilyayı ekleyin ve karıştırarak yaklaşık üç dakika daha pişirin. Dijital termometreniz varsa bu aşamada ısı kontrolü yapabilirsiniz. Termometre 105-107 dereceyi gösterdiğinde sos hazır demektir. ( Çocuklar karamel tadının daha az belirgin olmasını istediğinden ben süreyi daha kısa tutuyorum.)
4. Karamel sosu cam bir kavanoza alarak kapağını kapatmadan oda ısısına gelene kadar bekletin. Oda ısısına geldikten sonra kapağını kapatarak buzdolabında birkaç hafta muhafaza edebilirsiniz.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder