14 Şubat 2017 Salı

Dereotlu Nohut Unu Kurabiyesi

Bu hafta blogun ilk tuzlu glütensiz kurabiyesinin tarifi var. Ünlü hamur işlerinden lorlu dereotlu poğaçanın nohut ununa uyarlanmış versiyonu diyebiliriz. Nohut unu kullanınca poğaça boyutlarında yapmak mümkün olmadığı için tuzlu kuru pasta ebatlarında hazırladım. Tek lokmalık, pratik bir atıştırmalık oldu.


Nohut unu son zamanlarda sık kullanmaya çalıştığım bir malzeme. Buğday unuyla yapılan her şeyi karşılamıyor belki ama üzerinde çalışılırsa yakın alternatifler geliştirmek mümkün. Glütenin buğday ununa kazandırdığı esneklik nohut ununda bulunmuyor. O yüzden yoğurması ve şekillendirmesi biraz daha zor. Ama lorlu dereotlu kurabiyenin yoğrulmasında herhangi bir zorluk yok. Bütün malzemeleri bir araya getirip karıştırınca hamur kolayca toparlanıyor.

Nohut unlu tuzlu atıştırmalıkları iki arkadaşıma denettim. İkisi de çok beğendi. Buğday unu tüketmek istemeyenler için lezzetli bir tuzlu alternatif hazırlamış olmanın mutluluğu da bana kaldı:)

Tuzlu kurabiyelerin bir hafta kadar tazeliğini koruduğunu son not olarak belirterek tarife geçiyorum.

Malzemeler (30 civarında tuzlu kurabiye için)
200 gram nohut unu (2 su bardağı)
100 ml. zeytinyağı (Yarım su bardağı)
1 adet yumurta (Beyazı ve sarısı ayrı kullanılacak)
50 gram soğuk tereyağı (2 yemek kaşığı)
50 gram lor peyniri (2 yemek kaşığı)
Birkaç dal dereotunun ince yaprakları
Tuz
Karabiber

Yapılışı
1. Çiğ nohut unu kullanıyorsanız nohut ununu kavurmak gerekiyor. Orta ateşte ısıttığınız yapışmaz tabanlı bir tavaya nohut ununu koyun ve arada karıştırarak birkaç dakika kavurun. Nohut ununun kokusu çıkınca ocağı kapatın ve oda ısısına gelene kadar kenarda bekletin. Kullanıma hazır nohut ununuz varsa bu aşamayı geçebilirsiniz.
2. Nohut unu oda ısısına gelince fırını 170 derece ısıtın.
3. Yumurtanın beyazını ayrı bir kaseye alın.
4. Dereotunu ince doğrayın.
5. Yumurta beyazı hariç bütün malzemeyi bir kapta karıştırarak yoğurun. Karışımdan cevizden biraz küçük parçalar koparıp yuvarlayın.
6. Yuvarladığınız parçaları yumurta akına buladıktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine aralıklarla dizin.
7. Önceden ısıtılmış fırında kurabiyelerin üzeri hafif çatlayana kadar 15 dakika civarında pişirin.
8. Fırından aldığınız kurabiyeleri oda ısısında soğumaya bırakın. Kurabiyeler tamamen soğuyana kadar tepsiden almayın.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder