21 Şubat 2017 Salı

Avokado Soslu Karnabahar Pilavı

Sağlıklı beslenme akımlarının gözde gıdalarından karnabaharla farklı bir tarif denedim. Karnabahar pilavını yummly'de vegan tarifler arasında görmüştüm. Pizzasını duyuyordum ama pilavına daha önce denk gelmemiştim.


Yemeğin pilav olarak adlandırılmasının sebebi görüntüsü ve dokusu. Bilmeyen birine gösterdiğinizde bulgur pilavı zannedebilir. Bunu tecrübeyle biliyorum, tencerenin kapağı açılınca bulgur pilavı mı yiyeceğiz sorusu geldi çünkü:)

Gelelim tat değerlendirmelerine:) Karnabaharın sevildiği bir evde yaşamanın avantajından mı bilmiyorum, bizde yadırganmadı. Karnabahar, mevsiminde haftalık sıklıkta tükettiğimiz bir sebze. Kıymalı yemeği, kızartması ve yoğurtlu salatasını seviyoruz. Pilav formu ise en çok kızartmaya yakın galiba. Uzun lafın kısası, karnabahar kızartmasını seviyorsanız pilav halini beğenmeniz olası.

Oda ısısında tüketilebilmesi ve soslarla zenginleştirilmesi bu yemeğin bence iki büyük avantajı. Tarifi paylaşana kadar iki kez pişirdim ve ikisinde de avokado sosu kullandım ama karnabahar pilavı için çok sayıda sos düşünülebilir. Sadece yoğurtla bile yenebilir. Yoğurt-tahin sosu, domates sosu, pesto sos gibi pek çok sosla zenginleştirmek ve lezzeti artırmak mümkün tabi.

Karnabahar pilavında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, rondoda çektirirken fazla parçalamamak. Bunun için çiçeklerin hepsini yakın ebatlarda kesmek gerekiyor. Bir de rondonun haznesini doldurmadan iki-üç seferde parçalama işlemi yaparsanız hepsi eşit şekilde bölünüyor.

Malzemeler (4 kişilik)
750-800 gram karnabahar çiçeği (Bir küçük boy karnabaharın kök ve yapraklarını ayıkladıktan sonra yaklaşık bu kadar kalıyor.)
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 çay kaşığı toz karabiber
1 adet limonun kabuğu
Tuz

Sos için
1 adet olgun avokado
1 limonun suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz


 Yapılışı
1. Karnabaharı sadece çiçekleri kalacak şekilde ayıklayın. Ayıkladığınız karnabaharı birbirine yakın boyutlarda küçük parçalara bölün.

2. Küçük karnabahar parçalarını iki-üç gruba ayırıp rondonun haznesine koyun ve makineyi kısa aralıklarla birkaç kez çalıştırın. Bu işlem sırasında karnabaharları fazla parçalamayın. İri ekmek kırıntısı görünümü alması yeterli olacaktır.
3. Kabuğunu soyduğunuz sarımsakları ince doğrayın.
4. Limon kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Sosta kullanmak üzere limonun suyunu sıkın.
5. Zeytinyağını tavada ısıtın. Zerdeçal, karabiber, karnabahar ve sarımsağı ekleyin ve aralıklarla karıştırarak soteleyin.

6. Limon kabuğu rendesi ve tuzu ekleyip karıştırın ve ocağı kapatın.
7. Sos için avokadoyu soyduktan sonra tüm sos malzemelerini rondoya koyun ve pürüzsüz bir karışım olana kadar rondodan geçirin.
8. Tabağa aldığınız sotelenmiş karnabaharın ortasına avokado sosu koyarak servis yapın.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder