24 Ağustos 2015 Pazartesi

Tahinli Fudge Bisküvi

Tastemade.com’da videosunu gördüğümden beri aklımda olan bir tarif bu. Bisküvi tabakasının üzerine eklenen çikolata katmanı ve bu katman üzerindeki ebruli şekil, tatlıyı görsel olarak oldukça zenginleştiriyor.
 

Tarifin orijinalinde ebruli desen vermek için ısıtılmış fıstık ezmesi kullanılıyordu. Blogu takip edenler bilir, fıstık ezmesi mesafeli olduğum bir malzeme çünkü ülkemizde bulunanlar oldukça katkılı. Fıstık ezmesi yerine ne kullanabilirim diye düşününce, aklıma tahin geldi. Tam o günlerde DBB Ankara sayesinde tanıştığım üreticilerinden Bayramiç Çiftliğinden nefis bir tahin almıştım.

Benim fudge bisküvimin orijinalinden bir farkı da krema ilavesi oldu. Aslında kremayı da çok gerekmedikçe kullanmıyorum ama bu tatlıda çikolata katmanını biraz hafifletmek için kullandım ve bence işe yaradı.

Tahin ve çikolata birlikte ağır olmaz mı diye düşünebilirsiniz ama bence tahin, hem çikolatanın hem de bisküvinin tatlılığını dengeledi.

Biz bu tatlıyı çocuklarla birlikte yaptık. Çocuklar bisküvileri kırmaktan, eriyen çikolatayı karıştırmaya kadar pek çok iş üstlendiler. En çok da çikolataya desen yapma işini sevdiler. Sonuçta kendi eserleri olan tatlıyı afiyetle yediler.

Tahinli fudge bisküvi, dilimize çikolata şekerlemesi olarak çevirebileceğimiz Batı mutfağının ünlü fudge tatlısına bir çeşitleme.  Fudge,  çikolatanın kremayla ısıtılıp sertleştirilmesiyle elde ediliyor. Çikolata-krema temel karışımı kuruyemiş, kuru meyve veya tahıllarla zenginleştirilebiliyor. Blogda daha önce klasik bir fudge tarifi paylaşmıştım. (Tarife bakmak isterseniz şurada.)

Tahinli fudge bisküvi gerçekten doyurucu ve yoğun bir tatlı. Gözünüze az gelmesine aldanmayın. Mümkün olduğunca küçük porsiyonlar halinde keserek geniş misafir topluluklarına kahve yanına ev yapımı bir tatlı atıştırmalık olarak servis edebilirsiniz.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (8 kişilik)

Bisküvi katmanı için
2 paket tam buğday veya yulaf bisküvisi
50 gram eritilmiş tereyağı
3 yemek kaşığı tahin

Fudge için
160 gram bitter çikolata
1 paket (200 ml.) şekersiz krema
2 yemek kaşığı tahin

Yapılışı
1. Bisküvileri un gibi olana kadar rondadan geçirin. 20 cm uzunluğunda kare bir cam kabın içini tamamen yağlı kağıtla kaplayın. Bisküvileri yağlı kağıdın üzerine koyun. Eritilmiş ılık tereyağı ve tahini ekleyip malzeme bütünleşene kadar karıştırın. Bir kaşığın arkasıyla karışımı yassılaştırın ve düzgün bir tabaka haline getirin.
 

2. Birkaç parmak su koyduğunuz bir çaydanlıkta suyu kaynatın. Çaydanlığın üzerine ateşe dayanıklı bir cam kap koyun. Ocağı kısık ateşe getirin. Bitter çikolatayı elinizle bölerek cam kaba koyun ve arada karıştırarak benmari usulü eritin.
3. Çikolata eriyince kabı ocaktan alın, içine bir paket kremayı koyun ve karıştırın.
4. Karışım sıcakken bisküvilerin üzerine dökün ve kaşıkla yayarak tüm bisküvi katmanını kaplamasını sağlayın.

5. İki yemek kaşığı tahini tepsinin üzerine kaşıkla yayarak dökün. Bir kürdan veya tahta şişle hafifçe karıştırarak desen verin.
Çocuklar desen yapma işi için birbirleriyle yarıştılar ama oğlum tahta şişi bırakmaya pek gönüllü olmadı:)
6. Çikolata katmanının sertleşmesi için tepsiyi en az iki saat buzdolabında tutun.
7. Buzdolabından çıkardığınız tatlıyı dilimleyerek ve arzu ederseniz üzerine çok az tahin gezdirerek servis yapın.

Notlar
- Bisküvi olarak, uzun zamandan beri glikoz şurubu içermeyen Torku’nun tam buğday veya yulaflı bisküvisini kullanıyorum.
- Belirtilen ölçüde fırın kabınız yoksa yakın ebatlarda dikdörtgen bir cam tepsi kullanabilirsiniz.

- Çikolata katmanının daha kalın olmasını isterseniz, bitter çikolata miktarını 200 grama kadar çıkarabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder