20 Ekim 2014 Pazartesi

Tarhunlu Yoğurt Çorbası

      Mutfağımızın geleneksel lezzetlerinden, şifa deposu yayla çorbasını çoğumuz naneyle hazırlarız. Bu onun tarhunlu versiyonu. Akdeniz mutfağının sık kullanılan baharatlarından biri olan tarhun ya da tarhun otu bizde bu amaçla pek kullanılmamakla birlikte,  yoğurtlu çorbaya çok yakışıyor.



    Tarhunun yoğurtlu çorbalarda kullanıldığını ilk kez Fırıncı Orhan’da katıldığım bir etkinlikte öğrendim. Çene çarpan çorbası adı verilen güzel bir yoğurt çorbası ikram edildi. Çorbadaki farklı aroma dikkatimizi çekti, sorunca bu aromanın tarhun otundan kaynaklandığını öğrendik. Bu yaratıcı düşünceyi kendi mutfağıma yansıtmamak olmazdı. Bir başka deyişle bu çorbanın ilhamı bir blogger etkinliği. Bu vesileyle bu güzel etkinliği düzenleyenlere ve bizi geleneksel güzel lezzetlerle ağırlayan Fırıncı Orhan’a bir kez daha teşekkür edeyim. Başka yemekler de gözüme kestirdim, fırsat buldukça onları da yemek repertuarıma ekleyeceğim.

      Tarhun, yoğurt çorbasına hafif bir tatlılık veriyor ama bunu şekerli bir tat gibi düşünmeyin. Baharat aromalı bir tatlılık demek sanırım en doğrusu.

Malzemeler (6 kişilik)
2,5 silme çorba kaşığı pilavlık pirinç
3 su bardağı su (200 ml.lik standart su bardağı)
3 su bardağı sulu yoğurt (600 ml.)
1 yumurta
1 silme tatlı kaşığı beyaz un
2 su bardağı su (400 ml.)
1,5 tatlı kaşığı kuru tarhun otu
Tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
1. Pirinci bir tencereye alın, üzerine 3 su bardağı suyu ekleyin. Kaynadıktan sonra 10 dakika daha orta ateşte pişirin. Piştikten sonra altını kapatın, suyunu süzmeyin. Suyuyla birlikte ılımaya bırakın.
2. Tarhun otunu havanda döverek inceltin.


3. Çorbayı pişireceğiniz tencereye yoğurdu koyun, üzerine yumurtayı kırın ve çırpıcıyla karıştırın. Un, 2 su bardağı su, tarhun otu ve ılık pirinçli suyu da koyduktan sonra ocağa alın. Orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırın.
4. Çorba kaynadıktan sonra altını kısın, beş dakika daha karıştırmadan ocakta tutun.
5. Ocağın altını kapattıktan sonra tuzunu ayarlayın ve zeytinyağını ilave edin.

Notlar
1. Çorbayı hep aynı yöne doğru karıştırırsanız, yoğurdun kesilme riskini azaltmış olursunuz.

2. Tarhun otunun tadına aşina değilseniz, ilk denemede miktarı 1 tatlı kaşığı olarak ayarlayabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder