27 Ekim 2014 Pazartesi

İncir Uyutması

      İncir uyutmasıyla, sağlıklı beslenmeye özen gösteren bir arkadaşımın sürpriz ikramı sayesinde tanıştım. İncirin sütü mayalamasıyla oluşan incir uyutması, üç malzemeli son derece pratik bir tatlı. Bu geleneksel lezzet ülkemizin birçok yöresinde biliniyor.


     

    Bu tatlının en önemli özelliği şeker kullanılmaması. Şekersiz diye az tatlı olduğunu düşünmeyin ama. Tatlılık sıralamasında en üstlerde yer alan meyvelerden biri olan incir yeterli tadı sağlıyor. Yine de şekersiz ve meyveli olduğu için “hafif tatlı” kategorisine girebilecek, bir başka deyişle daha az suçlulukla yenebilecek bir tatlı bu. 

      İncir uyutmasının bir diğer özelliği de deyim yerindeyse “bereketli” bir tatlı oluşu. Bu kadar az malzemeden bu kadar bol tatlı çıkması sanırım mayalama süreciyle açıklanabilecek bir durum. Aşağıda verdiğim ölçüler daha küçük gruplar için. Kalabalık bir konuk grubu için hazırlayacaksanız ölçüyü iki katına çıkarabilirsiniz.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (5 porsiyon)
Yarım litre süt (2,5 su bardağı civarında)
150 gram kuru incir ( 6-7 adet)
5 tatlı kaşığı iri dövülmüş ceviz içi

Hazırlanışı
1. Kuru incirleri yıkayın, birkaç dakika suda bekletin. Saplarını kesip incirin geri kalanını küçük zar şeklinde doğrayın.




2. Sütü yoğurt mayalama sıcaklığına kadar ısıtın. (Serçe parmağınızı süte batırdığınızda ılıktan sıcağa doğru olacak ama elinizi yakmayacak.) O sıcaklığa geldiğinde ocağın altını kapatın.

3. Isınmış sütün içine incirleri ekleyin ve el doğrayıcısıyla incirleri parçalayın. İncir parçası kalmamasına dikkat edin.

4. Tatlıyı kuplara paylaştırın. Her bir kupun üzerine birer tatlı kaşığı ceviz koyun, üzerine kaşıkla hafifçe bastırın.
5. Kupları bir tepsiye yerleştirip üzerine strech film geçirin. Strech filmin üzerine de bir mutfak örtüsü kapatıp üç saat oda ısısında mayalandırın.


6. Tatlı mayalandıktan sonra buzdolabına alın ve buzdolabında saklayın.

Notlar
1. El doğrayıcınız yoksa sütü ısıttıktan sonra rondoya koyup incirlerle birlikte rondodan geçirebilirsiniz.

2. İnek sütü yerine keçi sütü de kullanabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder