14 Ocak 2020 Salı

Ev Yapımı Vejetaryen Jelibon (Jöle Küpleri)


Baştan söyleyeyim, adı uzun bu tarifin açıklaması da uzun. Çünkü biraz yeni malzeme bilgisi, biraz da AR-GE içeriyor. Yazı uzun ama tariflerin kısa olacağını söylersem sorun olmaz diye umuyorum.



Evde jelibon bir süredir aklımdaydı. Ancak bir sorunum vardı. Jelibonu, jelibon yapan temel malzemeyi kullanamayacaktım: jelatin. Çünkü yaklaşık iki senedir vejetaryen beslendiğim için hayvanların bağ dokusundan elde edilen jelatin benim için bir yemek malzemesi olmaktan çıktı.

Jelatin alternatifi olarak ne kullanabilirim diye bir internet araması yapınca karşınıza çıkan malzeme agar agar. Deniz yosunlarından elde edilen ve sıvılara kıvam veren doğal bir katkı. Vejetaryen ve vegan beslenmede sık kullanılan malzemelerden biri. Bu arada agar agara geçmeden önce vejetaryen veya vegan jöle yapmanın bizim mutfağımızda daha geleneksel bir yolu olduğunu hatırlatayım: Pelte. Meyve suyu, nişasta ve şekerle çeşit çeşit pelteler hazırlayabilirsiniz. Blogda şeftalili, karpuzlu ve portakallı pelte tariflerini paylaşmıştım. Ama bu defaki girişim için nişasta uygun malzeme değildi. Pelte, kıvam olarak muhallebiye yakın bir tatlı. Benim jöle kıvamı veren bir yoğunlaştırıcıya ihtiyacım vardı. O yüzden agar agar kullandım.

İnternet mağazalarında bulunan agar agar, ucuz bir malzeme değil fakat az miktarda kıvam verdiği için bereketli diyebiliriz. Agar tozu birlikte kullanıldığı sıvıya renk vermiyor. Tadı ve belirgin bir kokusu yok. Ben aşağıda gördüğünüz markayı satın aldım. Tadına baktım, tanımlayabileceğim bir tadı olmadığını söyleyebilirim. 



Agar tozunu edindikten sonra aklımdaki ilk girişim, geleneksel bir şifa karışımını katılaştırarak sunmaktı. Zencefil-limon-bal karışımını katılaştırıp çocuklara jelibon kıvamında vermek istedim. İlk denemede agarı jelatin gibi kullandığım için başarılı olamadık. Jelatin soğuk suda eriyen ve ılık sıvının içine katıldığında kıvam veren bir malzeme. Agar tozunun ise soğukken sıvıya eklenmesi fakat bir süre kaynatılması gerekiyor. İyice ısınmadan katılaşmıyor. Sonraki denemelerde ısıtarak kullandım, hepsinde kısa sürede katılaştı.

Katılaştırma oranı ise 250 ml. sıvı için bir silme tatlı kaşığı agar tozu. Tabi bu meyve suyu ve meyve püreleri için kullanılan oran. Daha koyu malzemelerde (süt ve krema gibi) agar tozu oranı azalacaktır diye düşünüyorum. (Vejetaryen panna cotta yaptığımda bu soruya daha somut bir yanıtım olacak.)

Agar tozuyla jelibon yaparken, jelatinle yapılanla dokusunun aynı olmayacağını tahmin edebiliyordum. Gerçekten de öyle oldu. Agar tozu, jelatinle yapılan jelibonun esnek ve sakızımsı dokusunu vermiyor. Bizim yaptıklarımız daha çok jöle küpleri gibiydi. Çocukların beklentisini baştan doğru yönlendirdiğim için bu konuda bir sorun yaşamadık.

Ben aşağıya kendi yaptığım jelibonların tariflerini yazıyorum. Bu tariflerin çeşitlemeye uygun olduğunu unutmayın. Başka meyve suları ya da püreleriyle deneyebilirsiniz. Tatlandırıcı tercihinizi değiştirebilir, tatlandırıcı olarak kullandığınız malzemenin miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. 


Zencefilli Limonlu Ballı Jöle Küpleri 
Malzemeler (Silikon buz/çikolata kalıplarında 20 civarında)
250 ml. limon suyu
Başparmak büyüklüğünde taze zencefil
1 tatlı kaşığı toz agar agar
1 tatlı kaşığı toz C vitamini (isteğe bağlı )
4 yemek kaşığı bal (isteğe göre ayarlanabilir)
Yapılışı
1. Limon suyu ve taze zencefil rendesini bir sos tenceresine alıp orta ateşte kaynatın. Kaynayınca ocaktan alıp 10 dakika soğumaya bırakın.
2. Ilık limon-zencefil karışımı süzgeçten geçirin.
3. Süzülmüş zencefil -limon karışımına agar tozunu ekleyip yine ocağa alın, orta ateşte kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra karıştırarak iki dakika daha ocakta tutun. Karışımı ocaktan alın.
4. Üç dakika ılıması için bekledikten sonra balı ekleyerek karıştırın. C vitamini kullanacaksanız onu da ekleyip tamamen eriyene kadar karıştırın.
5. Silikon kalıbı bir tepsinin üzerine yerleştirin. Karışımı kalıplara boşaltın. Buzdolabında en az 20 dakika dinlendirdikten sonra jöle küplerini kalıptan çıkartın.
Notlar
Bu tarifteki bekleme sürelerinin ilki zencefilin süzülmeden önce karışıma iyice nüfuz etmesi için. Agar tozunu süzülmemiş karışıma koyamadığımız için süzdükten sonra ekleyip bir kez daha ısıtıyoruz.
Diğer bekleme süresi balı ısıdan uzak tutmak için. Ama soğuyana kadar bekletemiyoruz çünkü karışım jelleşmeden kalıba aktarmak gerekiyor.
Bu tarif için derin olmayan ve küçük bölmeleri bulunan silikon kurabiye, buz veya çikolata kalıbı kullanabilirsiniz.

Vişneli Jöle Küpleri
Malzemeler (Silikon buz/çikolata kalıplarında 20 civarında)
250 ml. vişne suyu
1 tatlı kaşığı toz agar agar
4 yemek kaşığı toz şeker (isteğe göre ayarlanabilir)
Yapılışı
1. Malzemeleri bir sos tenceresine alın. Orta ateşte karıştırarak kaynatın.
2. Silikon kalıbı bir tepsinin üzerine yerleştirin. Karışımı kalıplara boşaltın. Buzdolabında en az 20 dakika dinlendirdikten sonra jöle küplerini kalıptan çıkartın.

Portakallı Jöle Küpleri
Malzemeler (Silikon buz/çikolata kalıplarında 20 civarında)
250 ml. portakal suyu
1 tatlı kaşığı toz agar agar
4 yemek kaşığı toz şeker (isteğe göre ayarlanabilir)
Yapılışı
1. Portakal suyunu süzgeçten geçirin.
2. Tüm malzemeleri bir sos tenceresine alın. Orta ateşte karıştırarak kaynatın.
3. Silikon kalıbı bir tepsinin üzerine yerleştirin. Karışımı kalıplara boşaltın. Buzdolabında en az 20 dakika dinlendirdikten sonra jöle küplerini kalıptan çıkartın.


Çilek Püreli Jöle Küpleri
Malzemeler (Silikon buz/çikolata kalıplarında 20 civarında)
200 ml. çilek püresi
50 ml. su
1 tatlı kaşığı toz agar agar
4 yemek kaşığı toz şeker (isteğe göre ayarlanabilir)
Yapılışı
1. Çilek püresini hazırlamak için ayıklanmış çilekleri rondodan geçirin. Jöleyi pişireceğiniz sos tenceresine süzerek koyun.
2. Su, agar tozu ve toz şekeri tencereye ekleyin. Orta ateşte karıştırarak kaynatın.
2. Silikon kalıbı bir tepsinin üzerine yerleştirin. Karışımı kalıplara boşaltın. Buzdolabında en az 20 dakika dinlendirdikten sonra jöle küplerini kalıptan çıkartın.
Notlar
Bu tarifi başka meyve suları ve püreleriyle hazırlayabilirsiniz.
Jelibon şeklinde hazırlamak istemezseniz jöleyi kaselere paylaştırarak servis edebilirsiniz.
Jöle küpleri buzdolabında muhafaza ediliyor.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder