20 Ağustos 2019 Salı

Şeftalili Kobler


Şeftali benim için lezzetli bir yaz meyvesi olmasının yanında iyi bir yemek malzemesidir. Keklere, tatlılara yakışır, ızgara haliyle yemeklerin yanına iyi bir garnitür olur. Kısacası seviyorsanız mevsiminde kendisinden faydalanmanın çeşitli yollarını bulabileceğiniz çok yönlü bir meyvedir.


Bu yazın şeftalili yemeği tatlı türünde oldu. Geçen yaz yaptığım şeftalili crumble başarılı olunca, proje dosyamdaki şeftalili diğer tarif kobleri denemek için cesaret buldum. Kobler bir tür meyveli turta ama daha az özenli olanı gibi. Kelime anlamı olarak da baştan savma şekilde bir araya getirilmeyi ifade ediyor. Kökenleri Amerika'ya göç eden İngiliz toplumuna dayanıyor. Uygun bir turta ya da puding yapacak malzeme yokluğunda yaratıcılık devreye giriyor ve meyvelerin üzerine dökülen hamurun odun ateşinde pişirilmesiyle kobler hazırlanıyor. Çeşitli meyvelerle yapılmasına rağmen en ünlüsü şeftali kobler. ABD'nin güneyinde şeftali yetiştiriciliğinin yaygın olması, tatlının şeftaliyle yapılan versiyonunu popüler hale getiriyor. Hatta ABD'nin Georgia Eyaletinde, 13 Nisan Şeftali Kobler Günü olarak kutlanıyor.

Tatlıyı deneyince, basitçe bir araya getirme meselesini daha iyi anladım. Hakikaten pratik bir tarif. Kısa bir ön pişirme işleminden geçen şeftaliler tepside diğer malzemelerle buluşuyor ve pişirmeye bırakılıyor. Tatlı piştiğinde, bir hamur örtüsünün altında saklanan meyve katmanı görüntüsünde oluyor.

ABD mutfağında çok sevilen şeftali kobler için çok sayıda tarif var. Ben sade olmasını tercih ettiğim için şuradaki tarifi şekerini azaltarak uyarladım.

Şeftali kobler, tam bir yemek sonrası tatlısı çünkü oldukça hafif. Bir davet yemeğinin ardına rahatlıkla servis edebileceğiniz bir tatlı. Hafifliğinden dolayı yanında dondurmayla servis etmeye de uygun.

Malzemeler (25 cm.lik kare fırın tepsisi için)
Şeftalili harç için
6 adet orta boy şeftali
100 gram şeker (Yaklaşık yarım su bardağı)
1 yemek kaşığı limon suyu
Hamur için
100 gram tereyağı (Yaklaşık 4 yemek kaşığı)
150 gram un (Yaklaşık 1,5 su bardağı)
100 gram toz şeker (Yaklaşık yarım su bardağı)
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
225 ml süt ( Yaklaşık 1 su bardağı)

Yapılışı
1. Tereyağını eritin ve  tatlıyı pişireceğiniz tepsini tabanına yayarak boşaltın.


2. Şeftalili harç için şeftalileri soyup, çekirdeklerini çıkarın ve dilimleyin.

3. Yayvan bir tavaya şeftali dilimleri, toz şeker ve limon suyunu koyun. Orta ateşte arada karıştırarak pişirin. 2-3 dakika orta ateşte kaynadıktan sonra ocaktan alın.

4. Şeftalili harcı tereyağının üzerine yayarak dökün. Tepsinin tabanına şeftalilerin yayılmasını sağlayın.

5. Bir karıştırma kabında un, toz şeker, tuz ve kabartma tozunu karıştırın. Sütü ekleyin ve pürüzsüz bir karışım olana kadar karıştırın.
6. Hamuru da aynı şekilde yayarak şeftalilerin üzerine boşaltın, karıştırmayın. 
7. 200 derece fırında 40-45 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.

Not
-Koblerin katmanlarının birbirine karışmaması gerekiyor. Şeftalili harcı ve hamuru karıştırmadan yayarak koymak önemli. Hamuru boşaltırken düzgün yayılması için tepsinin üzerinde gezdirerek boşaltabilirsiniz.
- Bu tatlıda fazla olgunlaşmış olanlar yerine diri şeftali kullanılıyor.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder