23 Temmuz 2019 Salı

Vegan Çeşni Peyniri


Bu haftanı tarifi bitkisel beslenmenin gözde gıdalarından vegan parmesan. Gerçi ben o ismi kullanmadım. Vegan çeşni peyniri bu gıdayı tanımlamak için daha doğru geldi çünkü parmesana benzerliğinden emin olamadım. Evet, çeşninin tadı rendelenmiş satılan parmesan peynirini andırıyor. Yine de çeşniyi vegan parmesan olarak isimlendirmek iddialı göründü. Deneyecek olanların beklentisini yanlış yönlendirmemek için vegan çeşni peyniri ismi daha uygun geldi.


Parmesana benzerliği tartışılabilir olsa da bu çeşni lezzetli ve çok yönlü kullanıma uygun. Vegan beslenmiyorum ama bitkisel beslenme oranını artırmaya çalışıyorum. Erişilebilir malzemelerle hazırlanan alternatif bitkisel gıdaları denemeyi ve bu alanda yemek repertuarımı genişletmeyi istiyorum. Vegan çeşni peyniri, bu anlamda sonuçlarından memnun kaldığım bir deneme oldu.

Bu tarifin benim için yenilikçi malzemesi yemelik maya (nutritional yeast). Bizde çoğunlukla yemeklik maya diye kullanılıyor ama bence yemelik maya daha doğru bir isim çünkü bu doğrudan yiyebileceğiniz bir tür. Mutfakta kullandığımız diğer mayalar gibi pişirme gerektirmiyor. Yiyeceğinize veya içeceğinize ekleyip doğrudan tüketebiliyorsunuz.

Yemelik maya, mayanın bir gıda aracılığıyla kültür işleminden geçirilmesiyle elde ediliyor. Kültür işleminde kullanılan temel aracı gıda ise glikoz. Yemelik mayanın yapımında ya şeker kamışı ya da pancarı kullanılıyor. Maya, günlerce şekerde bekletiliyor. Hazır olduğunda, maya ısıyla deaktive ediliyor, toplanıyor, yıkanıyor, kurutuluyor ve paketleniyor. Nihai ürün haline geldiğinde maya artık canlı değil, dolayısıyla aktif hale geçemiyor.

Vegan beslenme açısından yemelik maya önemli bir gıda. İyi bir bitkisel protein kaynağı olmasının yanı sıra B12 vitamini bakımından da zengin. Vegan beslenmede peynir ve yumurta alternatiflerinin oluşturulmasında büyük işlevi var.

Gelelim gıdanın içeriğine. O konuda da araştırmamı yaptım:) Bu tür gıdaların içeriğini bilmek önemli. Sonuçta bu kendinizin kolaylıkla yapacağı bir ürün değil. Gerçi konuyla ilgili okuduklarım arasında insant mayayı evde ısıtarak yemelik maya haline getirilebileceğine dair bilgiler vardı. Ama anladığım kadarıyla bu kolay bir işlem değil. Hassas bir ısı ayarı var ve sonuç iyi olmazsa mayanın tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Durum böyle olunca bu yola girmedim ve iyi bir yemelik maya bulmaya odaklandım.

Yurt dışında bu konuda seçenek daha çok ama ülkemizde de alternatifsiz olmadığımızı gördüm. GDO, glüten ve MSG içermeyen görüntüdeki yemelik mayayı internetten aldım. Ürün Fransız menşeili. % 55 protein, % 24 karbonhidrat ve % 13 liften oluşuyor.



Tadı nasıl derseniz en çok fındığa benzettim ama baskın bir fındık tadı yok. Hem kuruyemiş hem de peyniri andıran tuzlu tatlar alıyorsunuz. Paketi açtığımda hafif bir maya kokusu aldım. Ama yaş ya da kuru mayadan aldığınız kadar belirgin bir koku değil. Benim için tadını benimsemek sorun olmadı.

Çeşni peyniri olarak diğer malzemelerle karışınca tadının belirginliği daha da azaldı. Kaju, sarımsak tozu ve tuzla birkaç dakikada hazırlanan basit bir tarif. Yemelik mayayla ilgili öğrendiklerimi paylaşmak isteyince giriş yazısı uzun oldu ama umarım faydalı olmuştur.

Malzemeler (250 ml.lik kavanoz için)
100 gram çiğ kaju fıstığı ( Yaklaşık 1 su bardağı)  
10 gram yemelik maya ( Yaklaşık 2 tatlı kaşığı)
5 gram sarımsak tozu ( Yaklaşık 1 tatlı kaşığı)
Bir tutam tuz

Yapılışı
1. Tüm malzemeleri mutfak robotunun haznesine koyun.
2. Düğmeye birer saniyelik aralıklarla basarak yedi-sekiz kere çalıştırın. Her çalıştırmadan sonra kıvamını kontrol edin. İnce ekmek kırıntısı görünümü aldığında çalıştırmayı bırakın.
3. Karışımı kavanoza alarak buzdolabında muhafaza edin.

Notlar
Mutfak robotu veya rondoyu fazla çalıştırdığınız zaman karışım hamur kıvamına gelir. Çeşni peyniri olarak kullanmak için karışım fazla bütünleşmemeli. Bu nedenle kullandığınız mutfak aletini çok kısa aralıklarla çalıştırıp kıvamını kontrol etmek gerekiyor. İnce rendelenmiş peynir gibi göründüğü zaman karıştırmayı bırakın.

Buzdolabında beklediği zaman bence tadı daha iyi oturuyor.

Bu çeşniyi makarna, çorba ve salatalarda kullanmak mümkün.

Sarımsak tozu ve yemelik maya tuzlu olduğu için tuzu küçük bir tutam eklemek yeterli.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder