23 Nisan 2019 Salı

Çikolatalı Yörünge Keki


Çikolatalı yörünge kekini ne zamandır yazmak istiyordum, bir türlü fırsat olmadı. Tarifi bloga yazana kadar keki kaç defa yaptığımı unuttum.

Bu kekle masterchef izlerken tanıştım. Sekizinci sezonun finalinde yarışmacılardan biri yapmıştı. Porsiyonluk hazırladığı tatlının kıvamı çok güzel görünüyordu.

Tarifi arayınca orijinalinin David Lebovitz'e ait olduğunu öğrendim. Orijinal tarif bütün kek olarak pişiriliyor. Dört malzemeli, unsuz bu kekin pişmesi biraz uzun sürüyor, onun dışında bir zahmeti yok. Tatlının adı piştiğinde yüzeyinde oluşan krater görüntüsünden geliyormuş.

Çikolatalı tatlıların sevildiği evimizde, yörünge keki coşkuyla karşılandı.  Ev dışında tadanlar tarafından da beğenildi.


Malzemeler  (24 cm.lik kelepçeli kek kalıbı için )
300 gram bitter çikolata
200 gram tuzsuz tereyağı
5 yumurta
180 gram toz şeker  (1 su bardağı )

Kalıbı yağlamak için
Tereyağı
1 tatlı kaşığı toz kakao

Yapılışı
1.Fırını 170 derecede ısıtın.
2.Küp doğradığınız tereyağı ve böldüğünüz çikolata parçalarını ısıya dayanıklı cam bir kaba koyun. Çaydanlık gibi bir kapta az su ısıtın. Cam kabı çaydanlığın üzerine oturtup tereyeğı ve çikolatayı kısık ateşte benmaride eritin. Eriyen çikolata-tereyağı karışımını ocaktan alın.
3. Bir karıştırma kabına yumurtaları kırın, toz şekeri ekleyin. Hacmi iki katına çıkana ve rengi açılana kadar  mikserle yüksek devirde çırpın.

4. Soğuyan çikolata karışımını yumurta-şeker karışımına ekleyin ve spatulayla bütünleşene kadar karıştırın.
5. Kek kalıbınızın taban ve kenarlarını yağlayın ve toz kakao serpin.

6. Kek karışımını kalıba dökün.
7. Kek kalıbından daha geniş bir tepsiye kalıbı koyun. Kalıbın yarısına gelene kadar sıcak su ekleyin. Kek kalıbının üzerini alüminyum folyoyla kapatın.
8. Keki fırına koyun. Bir saat pişirin. Bir saat sonra alüminyum folyoyu çıkarıp 15 dakika tekrar pişirin. Kekin ortasına dokunduğunuzda parmağınıza yapışmıyorsa pişmiş demektir.
9.Fırından aldığınız kek kalıbını tepsiden çıkarın ve oda ısısında soğumaya bırakın.

Not:

İçine su sızmaması için kelepçeli kalıbın alt tarafını da alüminyum folyoyla kapatabilirsiniz.



3 yorum :