29 Ocak 2019 Salı

Kakaolu Disk Kurabiye


Yılbaşı için hazırladığım tatlılardan biri de kakaolu kurabiyeydi. Birkaç kez yapmama rağmen tarifi bilgisayara aktarmadığım için paylaşma fırsatım olmadı. Bu hafta o işi tamamlayayım istedim.


Yılbaşı dönemi renkli ve süslü kurabiyeler akla gelse de klasiklerin yeri ayrı. Kakaolu kurabiye, klasik kategorisinde değerlendirilebilecek bir tatlı. Görünümü sade ama süslemeyle zenginleştirmeye uygun. Yılbaşı akşamı için hazırladıklarımı beyaz çikolatayla servis etmiştim. Kurabiyelerin yarısını erimiş beyaz çikolataya batırıp yağlı kağıt serdiğim tepside çikolata sertleşene kadar beklettim. Başka süslemeler de düşünülebilir tabi.

Bu kakaolu kurabiyenin daha önce hazırladıklarımdan iki farkı var. İlk fark tereyağı ile ilgili. Genelde kurabiyede tereyağı oda ısısında kullanılır. Ben bu sefer soğuk kullandım. Soğuk tereyağını işlemek zor olduğu için de küçük küplere böldüm. İkinci fark mısır nişastası ilavesi. Onu ekstra gevreklik için koydum, bence işe yaradı.

Malzemeler (20 civarında kurabiye için)
125 gram soğuk tereyağı (Küçük küpler halinde kesilmiş)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
150 gram toz şeker (1 su bardağından bir parmak eksik)
Bir tutam tuz
1 adet yumurta
30 gram mısır nişastası (Yaklaşık 2 yemek kaşığı)
25 gram toz kakao (Yaklaşık 2 yemek kaşığı)
200 gram un (Yaklaşık 2 su bardağı)+ gerekirse 1-2 yemek kaşığı daha

Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Tereyağı, zeytinyağı, vanilya, şeker, tuz ve yumurtayı bir yoğurma kabına alın. Tahta kaşık veya el çırpıcısıyla karıştırın.
3.  Mısır nişastası, kakao ve unu ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Karışım toparlanıp kabın kenarlarından ayrılması gerekiyor. O hale gelene kadar gerekirse un ekleyerek hamuru toparlayın.
4. Hamurun üzerine yağlı kağıt koyun. Merdaneyle yaklaşık yarım santimetre kalınlığında açın.
5. Yuvarlak bir kurabiye kalıbı veya çay bardağıyla hamurdan beş santimetre çapında yuvarlaklar kesin. Kenarlarda kalan hamuru birleştirip tekrar açın ve yine kesin.


6. Kurabiyeleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
7. Önceden ısınmış fırında 12-14 dakika civarında, kurabiyelerin üzeri kuru görünene kadar pişirin. Kurabiyeleri fırından alıp serin bir yerde veya ızgara üstünde oda ısısına gelene kadar bekletin.



Not
Kurabiye hamurunu mikserle de hazırlayabilirsiniz ancak tereyağı parçaları dağılabiliyor. Mikserle yapacaksanız derin bir yoğurma kabı kullanmanızı öneririm.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder