14 Kasım 2017 Salı

Ayvalı Mercimek Çorbası

Blogu takip edenler ayvayı ne kadar sevdiğimi biliyor sanırım. Ayva benim için sadece meyve veya tatlı malzemesi değil, salatalara, et yemeklerine, pilavlara lezzet katan çok yönlü bir gıda. Aslında mutfağımız ayvanın farklı şekillerde kullanıldığı pek çok tarifi içeriyor zaten.


Hazır mevsimi gelmişken yine ayvalı bir tarif hazırlamak istedim ve bu sefer çorba kategorisinden ilerledim:) Evimizde çok sevilen mercimek çorbasının ayvalı yorumu gibi oldu. Klasik mercimek çorbasından tek farkı  ayva değil bu arada; zencefil ve zerdeçal ilavesi ve onların getirdiği bir Güney Asya yemeği havası var.

Çorbanın içerdiği lezzetler hissedilsin diye biraz koyu kıvamlı hazırladım. Yemek doyuruculuğunda bir çorba olduğunu söyleyebilirim.

Evimizde mercimek çorbasının en çok Elif seviyor ve geleneksel halini arıyor. Ama ayvalı olanına itiraz etmedi. Ayva ve zencefil birbirlerini dengeledikleri için herhangi bir tat baskın değil, çocuklar için de uygun bir yemek. Tabi siz benim kadar koyu kıvamlı hazırlamak istemeyebilirsiniz. Son aşamada çorbaya eklenen su miktarını artırabilirsiniz.

Malzemeler (6 kişilik)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
15 gram kök zencefil (Yaklaşık başparmak büyüklüğünde)
 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 çay kaşığı toz karabiber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet orta boy ayva
250 gram kırmızı mercimek (Yaklaşık 1,5 su bardağı)
1 litre soğuk su+1,5 su bardağı sıcak su
Tuz

Yapılışı
1. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Sarımsağı ezici aparat veya havan kullanarak ezin. Zencefilin kabuğunu soyup rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
2. Ayvanın kabuğunu soyun, dilimleyerek çekirdekli kısımlarını çıkarın ve rendeleyin.
3. Çorbayı yapacağınız tencereyi orta ateşe alın. Zeytinyağı, kuru soğan, sarımsak, zencefil, zerdeçal ve karabiberi koyarak soğan diriliğini kaybedene kadar kavurun. Salçayı ekleyin ve karıştırın.
4. Rendelenmiş ayvayı ekleyin, kısa bir süre daha kavurun.
5. Mercimek ve soğuk suyu ekleyin. Mercimekler yumuşayana kadar orta ateşte pişirin.
6. Mercimek yumuşadığında sıcak su ekleyin. (Çorbanın kıvamının koyu bulursanız eklediğiniz sıcak su miktarını artırabilirsiniz. )
7. Ocağı kapatın ve tuzunu ayarlayın. Çorbayı el blenderıyla püre haline getirin. Arzuya göre kıtır ekmekle servis yapın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder