23 Kasım 2015 Pazartesi

Ispanaklı Buğday Çorbası

Bu hafta arkadaş emaneti bir çorba tarifiyle karşınızdayım. Arkadaşım aynı zamanda bir mutfak ustası olduğu için tarifi getirdiğinde hem gurur duydum hem de zaman kaybetmeden denemek istedim. Mevsim uygun olunca hafta sonu projesi olarak uygulamaya girdi.



Yayla çorbasına bir çeşitleme sayılabilecek Ispanaklı Buğday Çorbası başlı başına ana yemek olabilecek zenginlikte. Şimdiye kadar denediğim en lezzetli yoğurtlu çorba desem abartmış olmam. Bunda yoğurdun fazla pişirilmemesinin payı var sanırım. Yoğurdun sadece üç dakika pişirilmesi başta bende bir tereddüt yarattı ama böyle de oluyormuş, hatta daha güzel oluyormuş.

Çorbayı pişirdiğim akşam bir arkadaşım uğradı, kendisine ikram ettim ve çok beğendi. Biz ertesi gün yiyebildik. Çocuklar dahil, evde herkes beğendi. Ertesi gün de kıvamı ve lezzeti gayet iyiydi. Çorbaları birden fazla gün yenilecek şekilde pişirmek mutfakta bana büyük kolaylık sağlıyor. Gerçi bizim düzenimizde çoğu yemek iki günlük hazırlanıyor çünkü eve gelip sıfırdan bir öğün çıkarmaya zaman yok. Makarna, kahvaltı gibi çeşitler dışında hafta içi bir gün eve gelip yemek hazırlamak yorucu, üstelik yemek yapma motivasyonunu azaltıyor. O yüzden yemek konusunda ön hazırlığı önemsiyorum. Çalışan ebeveyn için yemek düzeni oluşturmada püf noktalarını sıraladığıma göre çorbaya geri dönebiliriz:)

Tarifte iki değişiklik yaptım. Tarifin orijinalinde sosta kuru soğan kullanılıyordu, ben kullanmadım. Yoğurtlu terbiyeyi kattıktan sonra sosu eklemeden çorbanın tadına baktım, o haliyle bana oldukça lezzetli geldi ve kuru soğana gerek olmayacağını düşündüm. Yaptığım diğer değişiklik ise sosa tarhun otu eklemekti. Geçen sene paylaşmıştım, tarhun otu yoğurtlu çorbalara özel bir lezzet veriyor. Bu çorbaya da çok yakıştı. Yoğurtlu her tür çorbada tarhun otunu kullanabilirsiniz.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)


Malzemeler (8 kişilik)
230 gram ( yaklaşık 1,5 su bardağı) aşurelik buğday (1 gece önceden suda bekletilmiş)
300 gram ıspanak (büyük bir demetin yarısı veya küçük bir demet kadar)
6 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi için
1 adet yumurta
1 kase yoğurt
Sosu için
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kuru tarhun otu (isteğe göre)

Yapılışı
1. Akşamdan ıslattığınız bir buçuk su bardağı buğdayı, üzerini geçmeyecek kadar suyla haşlayın.
2. Kök kısımlarını ayıkladığınız ıspanakları bol suyla yıkayın ve süzün. Ispanakları ince doğrayın.


3. Buğdaylar pişince tencereye altı su bardağı su koyun ve üzerine ıspanak yapraklarını ekleyip beş dakika pişirin.
4. Çorbanın terbiyesi için ağzı damlatmaya uygun olan bir kasede yumurta ve yoğurdu çırpın. Çorbanın suyundan alarak terbiyeyi ılıtın.

5. Ilık terbiyeyi bir yandan azar azar ıspanak-buğday karışımının üzerine dökerken, diğer yandan çorbayı karıştırın. Üç dakika kadar terbiyeyle pişirdikten sonra ocağı kapatın, tuzunu ayarlayın.

6. Sos için bir cezvede zeytinyağını kızdırın. Yağ ısınınca kuru nane ve tarhun otunu ekleyin. Baharatları yakmadan ocağı kapatın. Sosu çorba tenceresine ekleyin, karıştırdıktan sonra servis yapın.

Notlar
Sos için zeytinyağı yerine aynı miktarda tereyağı kullanabilir, ayrıca acı seviyorsanız sosa bir tatlı kaşığı pul biber ekleyebilirsiniz.

Buğdayı bir gece önceden ıslatmadıysanız, biraz su ilavesiyle düdüklü tencerede 20 dakika civarında haşlayarak pişirebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder