7 Eylül 2014 Pazar

Şeftalili Cheesecake



Bu tarif arkadaşım Zeynep’ten. Geçenlerde yemek için bir araya geldiğimizde bu tatlıdan getirmişti. Oğlum tatlıyı anında mimledi. Üzeri şeftali pelteli, hafif ve meyve tadı yoğun bu tatlıyı hepimiz beğendik. 






Normalde çocukların bu kadar beğendiği bir yiyeceği hemen yaparım ama cheesecake benim açımdan biraz zor bir tatlı. Çünkü cheesecake için kullanılan bisküvilerin çoğunda glikoz şurubu var. İçinde glikoz şurubu olmayan ithal bisküviler de çok pahalı. Daha önce yaptığım pişmeyen cheesecake tarifinde bisküvi sorununu detaylı açıklamıştım. 

Bu defa, markette gezerken tesadüfen gördüğüm bir bisküvi bu sorunu çözdü neyse ki. Torku’nun tam buğdaylı bisküvisinin üzerindeki “glikoz şurubu içermez” ibaresi hemen dikkatimi çekti. Sonuçta hazır gıdalardan elimden geldiğince uzak durmaya çalışıyorum ama yılda bir iki kez yaptığım cheesecake için belli standartları karşılayan bir bisküvi bulabildiğime memnun oldum. 



Tarifi, bir iki küçük değişiklikle kendime uyarlayarak yaptım. Krema yerine tuzsuz lor peyniri ve süt kullandım. Lor peynirinin bu tür tatlılara verdiği kıvamı seviyorum. Sütlü karışımlara krema dokusu vermek için uygun bir malzeme. Hazır satılan kremaları kullanmak istemeyenler için iyi bir seçenek.

Malzemeler (32 cm.lik cam fırın kabında 10-12 kişilik)
Tabanı için
2 paket kepekli bisküvi (Torku’nun paketi 140 gr, toplamda 280 gr. bisküvi kullanılıyor)
75  gr eritilmiş tereyağı (3 çorba kaşığı)

Kreması için
400 gr labne peyniri
1 su bardağı tuzsuz kaşar loru
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un (silme)
1 çorba kaşığı nişasta (silme)
 2 yumurta

Üst kreması (pelte) için
4 adet orta boy şeftali
2 çorba kaşığı nişasta
5 çorba kaşığı şeker
Yarım su bardağı su


Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Bisküvileri un gibi olana kadar rondadan çekin. Eritilmiş ılık tereyağı ile toz haline gelen bisküvileri karıştırın ve cam tepsinin dibine düzgünce yayın. Elinizle bastırarak düzgün şekil almasını sağlayın.


3. Labne peyniri, lor peyniri, süt, toz şeker, un ve nişastayı mikserle çırpın.
4. Bu karışıma yumurtaları ekleyip bir dakika daha çırpın.
5. Kremayı bisküvi tabanının üzerine dökün ve fırına koyun. Piştiğini anlamak için tepsiyi hafifçe sallayın, krema sallanmıyorsa pişmiş demektir. (Yaklaşık 20-25 dakika kadar sürüyor.)
6. Fırından aldığınız cheesecake oda ısısında soğurken, pelteyi hazırlayın. Bunun için kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkardığınız şeftalileri rondodan geçirin.
7. Bir sos tenceresine şeftali püresini, nişasta, şeker ve suyu alarak kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra birkaç dakika daha ocakta tutun. Pelte koyulaşınca ocağı kapatın.
8. Cheesecake ve pelte ılıyınca, pelteyi cheesecake’in üzerine dökerek düzgünce yayılmasını sağlayın. Buzdolabında en az üç-dört saat beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Not:
-Bu tatlı için en ideali önceki akşamdan hazırlamak ve bir gece buzdolabında bekletmek. 
-Pelte için verdiğim şeftali miktarı orta boy şeftali için geçerli. Kullanacağınız şeftaliler iriyse peltenin kıvamlı olması için yarım yemek kaşığı daha nişasta ekleyebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder