26 Nisan 2022 Salı

Fındıklı Aypare Tatlısı

Bayramda şerbetli tatlı yapmak adetten. Ben de her yıl en azından bir bayram yeni bir şerbetli tatlı deneyip tarifini paylaşmayı kişisel geleneğim haline getirmeye çalışıyorum.


Bu bayramın tatlı projesi aypare. Aypare için şekerparenin kıyırtılısı diyebiliriz. Bu özelliğini irmik ve fındıktan alıyor. Yapımı ve şekil vermesi kolay. Yoğurt tatlısı kadar olmasa da yine de pratik bir tatlı. Hamur açmadan şerbetli tatlı yapmak isteyenler için bayrama düşünülebilir.

Malzemeler (25-30 civarında aypare için)

Şerbet için

500 gram toz şeker (Yaklaşık 3 su bardağı)

600 ml su (Yaklaşık 3 su bardağı)

1 yemek kaşığı limon suyu

Hamuru için

100 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)

2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)

100 gram pudra şekeri (1 su bardağından bir parmak eksik)

100 gram irmik (1 su bardağından bir parmak eksik)

100 gram ince dövülmüş fındık ( Yaklaşık 1 su bardağı)

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

2 su bardağı un (Yaklaşık iki su bardağı, kontrollü olarak ekliyoruz)

Yapılışı

1. Şerbeti hazırlamak için toz şeker, ve suyu bir tencereye alın. Orta ateşte arada karıştırarak kaynatın. Kaynayınca ocağın altını kısın, beş dakika daha kaynatın. Limon suyunu ekleyip beş dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.  

2. Oda ısısında yumuşamış tereyağı, bir yumurta ve bir yumurta sarısı ve pudra şekerini yoğurma kabına alıp karıştırın. Un hariç diğer malzemeleri ekleyin. 

3. Unun 1,5 bardağını ekleyip yoğurun. Kalan unu kaşıkla ekleyin. Yumuşak bir hamur olması gerekiyor. Ele yapışmadığında un eklemeyi bırakın. 

4. Hamuru buzdolabında 10 dakika dinlenmeye bırakın. Bu esnada fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın. 

5. Hamuru iki parçaya bölün. Elinizle şekil vererek kısa kenarı yaklaşık 5 cm. olan bir dikdörtgen yapın. Çapı 5 cm. civarında olan bir bardak veya kurabiye kalıbıyla ay şeklinde kurabiyeler kesin. 




6. Kestiğiniz kurabiyeleri aralıklı olarak tepsiye dizin. Üzerlerine fırçayla yumurta sarısı sürün ve çatalla çizikler atın.



7. Önceden ısınmış fırında kontrollü olarak yarım saat civarında kurabiyelerin altı üstü kızarana kadar pişirin. 



8. Fırından aldığınız kurabiyelerin ilk sıcağının geçmesi için beş dakika bekletin. Şerbeti üzerine dökün. Şerbetin çekmesi için en az bir saat beklettikten sonra arzuya göre üzerine Hindistan cevizi veya toz fıstık serperek servis yapın.

Notlar:

1. Bu tatlıyı büyük dikdörtgen borcam (25*40) ve metal fırın tepsisinde (30*40) yaptım. Metal tepside pişirmek daha kolay. Borcamda altının kızarması uzun sürüyor. Metal tepsi hem boyut olarak daha uygun hem de daha çabuk pişiriyor.



2. Kurabiye hamuru yağlı olduğu için tepsiyi yağlamadan kullanıyorum. 

3. Ben vanilya kullanmadım ama arzu edenler bir paket vanilya şekeri veya 1 çay kaşığı vanilya özütü koyabilir. 

4. Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü aşağıda gördüğünüz klasik 200 ml.lik bardaklardan. Pudra şekeri ve irmik için yaklaşık bir parmak eksik konuluyor, fındık tam bardak ölçüsünde.





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder