18 Ocak 2022 Salı

Ezogelin Çorbası


Bizim evin demirbaş çorbası Elif sayesinde mercimek. Mercimek çorbasıyla tanıştığı andan itibaren hayatının gıdasını bulmuştu. Bir buçuk yaşındaydı sanırım, bir ay kadar mercimek çorbasından başka bir şey yememişti. Anneannesinin yaptığı nefis mercimek çorbası tüm yemek ihtiyacını karşılıyordu. Büyüdü, yemek repertuarı genişledi ama mercimek çorbası düşkünlüğü hiç bitmedi. Bu bizi nasıl etkiledi derseniz, Elif başka çorbaları istemiyor diye kısa bir süre öncesine kadar kışın neredeyse sadece bu çorba yapılıyordu. Arada başka çorbaları içmek istediğini söylüyordu, ben de hevesle domates, yayla gibi çorbalar yapıyordum. Sonunda döndüğümüz yer yine mercimek oluyordu. 

Geçenlerde okulda ezogelin çorbası içmiş, beğenmiş. Teklif algılayıp hevesle yaptım, bu sefer çok beğendi. Şimdi en sevdiği iki çorba var; mercimek ve ezogelin. Arada mantar ve tarhana denedi, onları pek beğenmedi. 

Aslında çorba konusunda çeşit denerim, blogda da epey tarif var. Ama Elif onlara göz ucuyla bakar ve görüntüsünden içmeyeceğine karar verirdi. Evde mercimek çorbası bulunmasının avantajı da oluyordu; diğer yemekleri beğenmezse mercimek çorbası sayesinde sevdiği bir şey buluyordu. 

Ezogelin çorbasına dönecek olursak Elif isteyince çok uzun zamandır yapmadığımı fark ettim. Aslında sevdiğim çorbalardan biridir. Taneli yapısını, baharatlı tadını çok severim. Doyurucu, besleyici, tam bir kış çorbası.

Yıllar sonra yapınca tamamen bitkisel olsun istedim. Eskiden tereyağı koyardım ama bu tarif vegan. Ben pirinç koymuyorum. Pirinç bekledikçe yoğunlaştığı için çorbanın kıvamını etkiliyor. Bulgur ve mercimekle yapıyorum. Düdüklü tencerede pişiriyorum ama sonunda blenderdan geçirmemek için soğanı, havucu rendeliyorum. Sebzeleri ve salçayı kısa da olsa kavuruyorum. Bu şekilde tadını daha çok seviyorum. 

Malzemeler (8 kişilik)

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

1 adet orta boy havuç

1 diş sarımsak

1 yemek kaşığı domates salçası

2 tatlı kaşığı biber salçası

190 gram kırmızı mercimek (1 su bardağı)

50 gram pilavlık bulgur (1/4 su bardağı)

2 litre sıcak su

Birer çay kaşığı kimyon, karabiber ve toz kırmızı biber

1 tatlı kaşığı kuru nane

Tuz

Yapılışı

1. Ön hazırlık olarak bulgur ve mercimeği yıkayıp süzün. Kuru soğan ve havucu soyup rendeleyin. Sarımsağı soyup ezin. Suyu ısıtın. 

2. Çorbayı pişireceğiniz tencerede zeytinyağını ısıtın. Rendelenmiş kuru soğan ve havucu ekleyin. Yumuşayana kadar kavurun. 

3. Ezilmiş sarımsağı ve salçaları ekleyin. Biraz daha kavurun. 

4. Mercimek ve bulguru tencereye alın. Üzerine sıcak suyu koyun. Tencerenin kapağını kapatın. 

5. Düdüklü tencerenin pişirme ayarına göre mercimek yumuşayana kadar pişirin. 

6. Pişen çorbaya tuz ve baharatları ekleyin. 

7. Arzuya göre kuru nane, pul biber gibi baharatlar ve limonla servis yapın. 

Notlar

1. Benim eski nesil düdüklüde çorba 13-14 dakikada pişiyor. Siz düdüklü tencerenizin ayarına göre süreyi belirleyebilirsiniz. 

2. Tencerede de pişirebilirsiniz ama o zaman pişme süresi daha uzun olacağı için son aşamada biraz daha sıcak su eklemek gerekebilir. 

3. Glutensiz hazırlamak isterseniz bulguru çıkarıp yerine aynı miktarda pirinç koyabilirsiniz. Pirinç eklerseniz pişme süresi biraz daha uzun olacaktır. 



 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder