28 Aralık 2021 Salı

Lahanalı Patates Salatası

Bloga tarif girmeyeli epey zaman olmuş. Yeni yemek denememekten değil de, toparlayıp yazamamaktan oldu. Bazı şeyleri bırakmaya gelmiyor, tarif yazmak da onlardan biri. Bu tarifle moladan çıkarım diye umuyorum. 


Lahanalı patates salatasını geçenlerde yaptım. Patates salatasının sevildiği evimizde lahanalı çeşitlemesi de sevildi. Tarifi şurada görmüştüm. Alman usulü patates salatası deniliyor ama bence onu tanımlayan özelliği lahanalı olması. Yemeğin inovatif tarafı da ayçiçek yağı ve sütle hazırlanan mayonezimsi sos. Sosa karşı merakım yemeğin motivasyonu oldu diyebilirim.  

Miktar olarak epeyce bol bereketli patates salatasını yılbaşı sofraları için önerebilirim. Aslında kalınca da sorun olmuyor, sonrasında da lezzetini koruyor. Yine de bu miktar çok derseniz,  ölçüleri yarıya indirerek hazırlamak da bir seçenek tabi. 

Tarife genel olarak uydum ama bazı ölçüleri kendime göre değiştirdim, havuç ve zerdeçal ekledim, bir de ekstra mayonez koydum. Aslında sosu çok gibi gözüktü ama patates her şeyi emince birkaç kaşık daha mayonez koymak iyi oldu.

Malzemeler (6-8 kişilik)

1 kilo patates (Yaklaşık 4 orta boy patates)

Haşlamak için su 

Lahana kısmı için

500 gram beyaz lahana

1 adet orta boy havuç

1 tatlı kaşığı tuz

Karabiber

3 yemek kaşığı elma sirkesi

4 yemek kaşığı zeytinyağı

Soğan kısmı için

2 adet orta boy kuru soğan 

1 diş sarımsak

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı toz zerdeçal

1 yemek kaşığı elma sirkesi

Sos için

200 ml ayçiçek yağı (Yaklaşık 1 su bardağı)

100 ml süt (Yaklaşık yarım su bardağı)

2 yemek kaşığı hardal

1 tatlı kaşığı tuz 

Karabiber

Ekstra malzeme

6-7 adet kornişon turşu

4 yemek kaşığı mayonez

 

Salatanın bütün sebzeleri bir aradai ölçü konusunda fikir versin diye çektim.

Yapılışı

1. Patatesleri tencereye alın. Üzerini geçecek kadar suyla yumuşayana kadar pişirin. 

2. Lahananın sert kısımlarını ayırın, havucu soyun. Lahanayı ince doğrayın, havucu rendeleyin. 

3. Lahana ve havucu salata malzemelerinin tümünü alacak büyüklükte bir kaseye koyun. 

4. Başka bir kasede 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, elma sirkesi ve zeytinyağını tuz eriyene kadar karıştırın. Bu karışımı lahana ve havucun üzerine dökün ve karıştırın. Kaseyi strech filmle kapatarak buzdolabında bekletin. 

5. Soğan karışımı için kabuklarını soyduğunuz soğanları piyazlık doğrayın. Sarımsağı soyup ezin. Tavaya iki yemek kaşığı zeytinyağı ve zerdeçalı koyun. Soğanlar yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Ezilmiş sarımsağı ekleyin. Soğan pişince ocağı kapatın, bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin. Karışımı soğumaya bırakın. 






6. Haşlanan patatesler ılıkken kabuklarını soyun. Küp şeklinde doğrayın.

7. El blenderının içine gireceği bir kavanoz ya da büyük bir bardağa ayçiçek yağı ve sütü ekleyin. Blenderı kısa aralıklarla çalıştırarak sosu elde edin. Sos koyulaşınca 1 tatlı kaşığı tuz, hardal ve karabiberi ekleyin. Blenderı tekrar çalıştırın. 

Yemeğin en inovatif kısmı burası:)

8. Lahana-havuç karışımının bulunduğu kaseye doğranmış patateslerle soğan karışımını ekleyin. Kornişon turşuları halka şeklinde doğrayıp kaseye alın. 

9. Blenderla hazırladığınız sosu ve 4 yemek kaşığı mayonezi kaseye ekleyip karıştırın. Arzuya göre biraz daha tuz ekleyebilirsiniz.  



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder