8 Aralık 2020 Salı

Tahin Soslu Izgara Brokoli

Gözümüzü gönlümüzü kurabiyelere, yılbaşının baharatlı, çikolatalı tatlılarına çevirmeden sağlıklı beslenme kategorisinden bir tarif paylaşayım. Brokoliyle farklı bir şeyler yapmak istedim, biraz tahin sosundan, biraz fırından yardım aldım. Ortaya çıkan lezzetin brokoliyi herkese sevdireceğini iddia edemem ama brokoliyi sevenlerin bu halini de beğeneceğini düşünüyorum.


Genelde buharda pişirdiğimiz brokoliyi bu sefer fırında pişirdim. Hafif karamelize oldu, ben bu halini çok sevdim. Lezzetin geri kalanı tahin ve baharatlardan geliyor. Nar tanelerini güzel görünsün diye koymuştum ama onlar da karışıma epey yakıştı. 

Son olarak bu besleyici yemeğin vegan olduğunu belirterek tarife geçiyorum.

Malzemeler (4-6 kişilik)

Bir baş brokoli (500-600 gram)   

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz

Karabiber

1 çay kaşığı toz zerdeçal

Bir karış büyüklüğünde bir brokoli kullandım. Yaklaşık 550 gram.

Tahin sosu için

100 ml tahin (Yaklaşık yarım su bardağı)

1 diş sarımsak

1 çay kaşığı toz kişniş

1 adet limonun suyu

Tuz 

4-5 yemek kaşığı su

Üzeri için

1 tatlı kaşığı susam

1 limon kabuğu rendesi

2 yemek kaşığı nar tanesi

Yapılışı

1. Fırını 190 derecede ısıtın.

2. Brokolinin dipteki sap kısmını ve yapraklarını ayıklayın. 2-3 cm.lik küçük parçalar halinde doğrayın. Çiçeklerin sap kısımlarını atmayın, onları da küçük parçalara bölerek kullanacağız. 


3. Doğranmış brokoliyi yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.  Zeytinyağı, tuz, karabiber ve toz zerdeçalla çeşnilendirin. Fırında hafif karamelize olana kadar 20 dakika civarında pişirin.


4. Tahin sosu için limonun kabuğunu ince rendeyle rendeleyip ayırın. Sarımsağı da ince rendeyle rendeleyin. Limonun suyunu sıkın. Bir kasede tahin, limon suyu, sarımsak, toz kişniş ve tuzu karıştırın. Karışımın koyuluğuna göre suyu azar azar ekleyin. Karışım yoğun akışkan kıvama gelince su eklemeyi bırakın. 

5. Susamı yağsız tavada altın rengi alana kadar sallayarak kavurun.

6. Fırından aldığınız brokoliyi servis tabağına yerleştirin. Üzerine tahin sosunu yayarak dökün. Kavrulmuş susam, nar tanelerini ve limon kabuğu rendesi ile süsleyerek servis yapın. 

Not

Brokoliden birkaç küçük parça ayırıp buharda pişirdim. Aynı sosla denedim. Haşlanmış haliyle de güzel ama fırında pişenler bence daha lezzetliydi. 



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder