4 Aralık 2018 Salı

Kereviz Çorbası


Kerevizle çorba yapmak bir süredir aklımdaydı. Çocukların muhalefetinden dolayı mercimek çorbasına ekleyemediğim kerevizle evin yetişkinleri için ayrı bir çorba yapmak istedim. Narenciye grubunun kerevizle uyumu bilinir, çorbada bu uyumdan yardım aldım. Portakal suyuyla kereviz çorbası hem ferahlatıcı hem de iç ısıtan bir yemek oldu.


Gelelim kerevizin faydalarına gibi olacak ama madem çorbasını yaptım, bu sebzenin şifasına değinmeden geçmeyeyim. Yüksek lif içeren kereviz A, B6, C ve K vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum mineralleri yönünden iyi bir kaynak. Antioksidan yönünden zengin olan kereviz, içerdiği Omega-6 yağ asidiyle yaşlanma karşıtı bir gıda olarak görülüyor.

Kökenleri M.Ö. 7’nci yüzyıla kadar uzanan kök kereviz, eski Yunan ve Mısır’da ilaç olarak kullanılıyormuş. Mutfaklara girmesi ise daha sonra, 1600’lerde gerçekleşmiş. Kereviz özellikle Fransız mutfağında sık kullanılan bir sebze. Çiğ veya pişmiş olarak farklı şekillerde kullanılan kök kereviz bizim mutfağımızda en çok zeytinyağlı yemeği ve yoğurtlu salatasıyla biliniyor.

Malzemeler (6-8 kişilik)
1 adet kök kereviz (Yaklaşık 400 gram)
1 adet limonun suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 adet portakalın suyu (100 ml, yaklaşık yarım su bardağı)
2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
900 ml. su (Yaklaşık 4,5 su bardağı)
1 paket şekersiz krema (200 ml.)
1 tutam muskat cevizi rendesi
Tuz
Karabiber

Yapılışı
1. Kerevizi soyup rendeleyin ve limon suyunu üzerine dökerek bekletin.
2. Çorbayı pişireceğiniz tencereye zeytinyağını koyun. Yemeklik doğradığınız kuru soğan ve zerdeçalla birlikte soğan yumuşayana kadar pişirin.
3. Kereviz ve mercimeği tencereye alın. Su ve portakal suyunu ekleyip orta ateşte kaynatın.
4. Çorba kaynadıktan sonra mercimek yumuşayana kadar 10 dakika civarında pişirin.
5. Ocaktan aldığınız çorbaya krema, muskat cevizi rendesi, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder