6 Kasım 2018 Salı

Havuç Çorbası


Çorba, kış sofralarının aranan lezzeti. Her ne kadar bizim evde çocuklar alıştıkları birkaç tane dışında yeni çeşitler denemeye gönüllü olmasalar da ben bu konuda yeniliğe açığım. Çocuklar için mercimek çorbası ve arada bir yoğurt çorbası yetiyor. Gerçi çocukken ben de mercimek dışındaki çorbaları pek aramazdım. Ama zamanla çorba beğenim epey zenginleşti. Çocuklar için de benzer bir değişimin yaşanmasını umarak bu haftanın tarifine geçiyorum.


Havuç, mutfağımızda çorbanın ana malzemesi olmaktan çok çeşitli çorbalara eklenen bir yardımcı malzeme niteliğinde. Mercimek çorbasına, sebze çorbalarına, lahana çorbasına eklenen sebzelerden biri. Bu tarifte ise havuç, yardımcı değil ana malzeme niteliğinde.

Bildiğiniz gibi havuç glisemik indeksi, başka bir deyişle şekeri yüksek bir gıda. Çorbada kullanırken bu özelliğini dikkate alarak baharatların yanı sıra acı ve ekşi tatlarla dengelemeye çalıştım. Havucun tatlılığı baharatlarla dengelenince yoğun lezzetli güçlü bir kış çorbası oldu. Havuç çorbasını koyu kıvamlı yapmayı tercih ettim. Bu haliyle oldukça doyurucu olduğunu söyleyebilirim.

Mercimek çorbasına havuç ekleme uygulamasını tersine çevirerek kullandım ve havuç çorbasına mercimek ekledim. Böylece hem glütensiz hem de vegan bir çorba oldu.

Malzemeler (8 kişilik)
1 kilo havuç
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 tutam muskat cevizi
1 tatlı kaşığı acı pul biber
Karabiber
1200 ml. sıcak su (6 su bardağı)
Tuz
Epeyce havuç kullanıyoruz.

Servis için
Limon

Yapılışı
1. Havuçları yıkayıp temizleyip rendeleyin.
2. Soğanı halkalar halinde doğrayın. Sarımsağı küçük parçalara kesin.
3. Çorbayı pişireceğiniz tencereye zeytinyağı ve doğranmış soğanı alın, soğanlar diriliğini kaybedene kadar kavurun. Tencereye rendelenmiş havucu ekleyin, havuçlar diriliğini yitirip renkleri açılana kadar arada karıştırarak kavurun.
4. Havuçlar yumuşayınca mercimek ve sarımsağı ekleyin, arada karıştırarak kavurmaya devam edin.
5. Havuçların rengi tamamen döndüğünde zerdeçal, muskat cevizi ve pul biberi ekleyin. Çorbanın suyunu koyun. Kısık ateşte beş dakika kaynatın.
6. Çorbayı blenderdan geçirin. Tuz ve karabiberini ekleyin.
7. Yanında limonla servis yapın.

Notlar:
- Çorbanın koyu kıvamlı olmasını istediğim için su miktarını o şekilde ayarladım. Siz isterseniz 250 ml. daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Havuç çorbası Güney Asya baharatlarını rahatlıkla kaldıracak bir tarif. Damak zevkinize göre kök zencefil rendesi ve köri tozu ekleyebilirsiniz.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder