20 Aralık 2016 Salı

Fırın Sütlaç

Blogda artık bir sütlaç tarifi var. Sütlaç epey seviliyor olmalı ki, şu ana kadar "tarifi var mı?" diye sorulan yegane tatlı oldu. Bugüne kadar olumlu cevaplayamadığım bu soruyu artık gururla yanıtlayabileceğim:)


Sütlaç aslında sevdiğim bir tatlıdır ama galiba hep annem yapınca yedim. Annem de kocaman tencerelerde çok miktarda yaptığı ve ölçü gibi yeni nesil icatlar kullanmadığı için tarif alamadım. Ölçülü tarif eksiğini arkadaşım Melek giderdi sağ olsun. 

Fırın sütlaç evde öyle sevildi ki (Elif hariç) tarifi yazana kadar üç kez yaptım. Arkadaşımın tarifinde bir değişiklik, bir de ekleme yaptım. İlk denemede evde mısır nişastası olmadığını fark edince pirinç unu kullandım. Kıvamı o şekilde gayet iyi tuttuğu için diğer seferlerde de pirinç unuyla devam ettim.

Eklediğim malzeme ise limon kabuğu rendesi. Bence sütlü tatlılara çok yakışıyor. Sütlaç da bunun istisnası değil.

Bu tarifin özelliği kıvamının bir kısmını fırında pişme esnasında, diğer kısmını da soğuma sırasında alması. İlk yaptığınızda epey sıvı olan sütlaç tam anlamıyla soğuduktan sonra gerçek kıvamına ulaşıyor. O yüzden fırın kaplarına boşaltırken fazla sıvı gelirse tedirgin olmayın. Bir de fırın kaplarına dengeli paylaştırma sorunu olabiliyor. Öncesinde karıştırmama rağmen pirincin büyük bölümü geride kalıyor. Bu sorunu gidermenin yolu kalan pirinci kaşıkla fırın kaplarına bölüştürmek.

Sütlacın fırında kalma süresiyle ilgili gözlemlerimi paylaşıp tarife geçiyorum artık. Fırının ızgara veya üst bölümünde gerçekleşen pişme süresini sütlacı ne kadar yanık sevdiğinize göre ayarlamanız gerekiyor. İlk yaptığımda 20 dakikadan fazla fırında tuttum, üstleri çok karardı. Emre pek yanık tercih etmediği için sonraki seferlerde bir bölümünü 12 dakika tuttum. Daha yanık olmasını istediklerimi 20 dakika beklettim. 10-12 dakikadan az olmamak kaydıyla siz fırın süresini ne kadar yanık olmasını istediğinize göre ayarlayabilirsiniz.

Görüntü ilk denemeden. İlkinde üzerini fazlaca kızartmışım.
Malzemeler (200 ml.lik sufle kaplarında 6 porsiyon)
Yarım su bardağı pirinç
200 ml. su (1 su bardağı)
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 adet limon kabuğu rendesi

Sosu için
100 ml. su (Yarım su bardağı)
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı pirinç unu veya mısır nişastası

Yapılışı
1. Bir tencerede 200 ml. su ve pirinci orta ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin.
2. Pirinç suyunu çekince tencereye sütü ve toz şekeri ekleyin. Kaynadıktan sonra limon kabuğu rendesini ekleyin ve kısık ateşte 15 dakika pişirin.
3. Bu esnada terbiyeyi hazırlayın. Bir kasede yumurta sarısını çırpın. Üzerine yarım su bardağı suyu ve pirinç ununu (veya nişastayı) ekleyin. Pürüzsüz olana kadar karıştırın.
4. Sosu azar azar sütlaca ekleyin ve bu esnada sürekli karıştırın. Sosu ekledikten sonra 3 dakika daha ocakta tutun.
5. Bir fırın tepsisine iki parmak yüksekliğinde soğuk su koyun. Fırın kaplarını tepsinin üzerine yerleştirin. Sütlacı fırın kaplarına paylaştırın.
6. 200 derecede üstten ısıttığınız veya ızgara bölümünü çalıştırdığınız fırına tepsiyi yerleştirin. Tercih ettiğiniz yanıklık seviyesine göre, kontrollü olarak 10-20 dakika civarında pişirin.


7. Fırından çıkardığınız tatlıyı oda ısısına gelen kadar soğutun. Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra servis yapın.

Not

Bu tarifte kullanılan su bardağı 200 ml.lik standart boy bardaklardan. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder