13 Mart 2018 Salı

Avokadolu Kaju Kreması (Püresi)


Sağlıklı beslenme akımlarının, özellikle vejetaryen ve vegan mutfağın gözde gıdaları arasında kaju ve avokadoyu rahatlıkla sayabiliriz. Bu haftanın tarifi, bu iki malzemeyi bir araya getiriyor. Kaju da avokado da beslenmede çok yönlü kullanmaya uygun gıdalar. Tatlıdan tuzluya pek çok yiyecekte kullanmak, sütten kremaya ve pudinge kadar bir sürü çeşidini hazırlamak mümkün.



Avokado aslında benim uzun süredir aşina olduğum ve sık kullandığım bir malzeme. Avokadoluhumus ve kakaolu avokado pudingi tariflerini daha önce paylaşmıştım. Kajuyu ise yemek ve salatalarda yine kuruyemiş formunda kullanıyordum.

Kaju kreması (püre de diyebiliriz sanki) ve kaju sütü oldukça bilinen tarifler aslında. Kaju sütü, suda bekletilen kajunun sonrasında yine belli miktarlarda su eklenerek inceltilmesiyle hazırlanıyor. Krema ise daha basit. Suda bekletilen kaju süzülüp diğer malzemelerle birlikte robottan geçiriliyor. Bir de kaju peyniri ve tatlılarda kullanılan daha akışkan kıvamlı kaju kreması var. Onları da önümüzdeki günlerde denerim artık.

Kaju kreması oldukça bereketli bir tarif. Aşağıdaki ölçülerden yarım kiloya yakın krema çıktı ve kullanım şekli düşünüldüğünde uzun süre gidecek bir yiyecek hazırlamış oluyorsunuz. Buzdolabında saklamak koşuluyla birkaç hafta dayanacaktır. Avokadonun verdiği doku nedeniyle püre, sulanma da yapmıyor.

Püreyi nasıl kullanabileceğimize gelince, öncelikle güzel bir kahvaltılık olacağını düşünüyorum. Ama kullanım alanı kahvaltıyla sınırlı değil. Yemeklerde sos olarak servis edebilir, yoğurtla biraz daha akışkan hale getirerek dip sos hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler (Yaklaşık yarım kilo krema için)
250 gram çiğ kaju (Yaklaşık orta boy bir kase dolusu)
500 ml oda ısısında su (2,5 su bardağı)
1 adet olgun avokado
1 limonun suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
4-5 yemek kaşığı su (Hepsini birden kullanmıyoruz.)

Kullandığım kaju bu kadar.

Yapılışı
1. Kajuları cam bir kaseye alın. Üzerine su koyun ve dört saat bekletin.
2. Kajuları bir süzgece alarak suyunu süzün. Tekrar sudan geçirin. Suyunu bırakması için 10 dakika kadar süzgeçte bekletin.
3. Avokadoyu soyun ve çekirdeğini çıkarın.
4. Avokado, kaju, limon suyu, tuz, karabiber ve zeytinyağını rondoya koyun. Çalıştırarak püre haline gelmesini sağlayın.
5. Suyu bir seferde iki yemek kaşığından fazla olmayacak şekilde ekleyin ve tekrar rondoyu çalıştırın. Karışım pürüzsüz bir kıvam alana kadar su ekleyin ve rondodan geçirin.
6. Kremayı cam kavanoza alarak buzdolabından saklayın.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder