29 Kasım 2012 Perşembe

Şekerli İçeceklerle İlgili Yalanlar ve Gerçekler

Aşağıda okuyacağınız yazının orijinali http://www.therealbears.org sitesinde yayınlandı. İnternette dolaşan video sayesinde haberim oldu yazıdan ve yararlı bilgiler içerdiğini düşündüğüm için paylaşmak istedim. Bu arada sitedeki videoyu izlemenizi öneririm. Müziği, animasyonu ve mesajı öyle güzel ki…



ŞEKERLİ İÇECEKLER HAKKINDA TEMEL BİLGİLER
Araştırmalar şekerli içeceklerle obezitedeki artış arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor. Obezitedeki artış ise şeker ve kalp hastalığını, felçleri ve başka birçok hastalığı tetikliyor.
İnsanlar bu tür içeceklerin fazla tüketiminin tehlikeleri hakkında bilgi sahibi olmalı. Aşağıda bu üzücü gerçeklerden bazıları var:





YALAN
Şekerli içeceklerin obeziteyle ilişkisi olduğunu gösteren hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
Katie Byne
Sparkling İçecekleri Coca Cola Başkanı”



GERÇEK
●        Günde içilen her bir şekerli içecek, çocuklarda obezite olasılığını % 60 civarında artırır. Şekerli içecekler ayrıca, başka sağlık sorunlarına da neden olmaktadır.
●        Her gün içilen bir şekerli içecek erkeklerde kalp hastalığı riskini % 19 artırır.
●        Günde bir veya iki şekerli içecek içen bir insanın tip 2 diyabete yakalanma riski % 25 artar.
●        Diyabet ereksiyon bozukluğuna neden olabilir.






YALAN
Muzdan aldığınız kaloriyle, şekerli içeceklerden aldığınız kalori aynıysa vücudunuzda etkisi de aynıdır.
Maureen Storey
Eski Amerika İçecek Derneği Bilim Politikası Başkan Yardımcısı”


GERÇEK
●        Sıvılardan alınan kaloriler, katı besinlerden alınan kalorilerden daha fazla kilo yapma eğilimindedir.
●        Bir Amerikalının beslenmesinde şekerli içecekler en büyük kalori kaynağı olup, bir Amerikalı toplam kalori alımının % 7’sini şekerli içeceklerden karşılamaktadır. Bu ortalama bir değerdir ve şekerli içecekleri çok az tüketenleri de kapsamaktadır. Günde birkaç kez bu tür içecekleri tüketenlerin kalori alımında şekerli içeceklerin yüzdesi daha da artmaktadır.
●        Şekerli içeceklerin büyük bölümü vitamin, mineral, protein veya lif gibi herhangi bir besleyici unsur içermez. Bu içecekler sadece boş kalori içerir.
●        590 ml.lik bir kolalı içeceğin içerdiği 240 kalorinin yakılması için ortalama bir yetişkinin bir saatten fazla yürümesi gerekir.
●        Bir Amerikalı bir yılda şekerli içeceklerden yaklaşık 17,236 kg. şeker alır.


YALAN
Coca-Cola olarak bizler, işimizin ancak hizmet ettiğimiz toplum kadar güçlü, sürdürülebilir ve sağlıklı olabileceğinin bilincindeyiz.
Muhtar Kent,
Coca-Cola CEO’su”


GERÇEK
●        Eğer toplum sağlıklı olsaydı Coca-Cola çok daha az ürün satıyor olurdu. 1950’lerden beri şekerli asitli içecek tüketiminin üç katına çıkması obezitenin en önemli nedenlerinden biridir.
●        ABD’lilerin geçtiğimiz 30 yılda günlük beslenmelerine ekledikleri 300 ekstra kalorinin % 20 ile % 30 kadarı şekerli içecek tüketimi kaynaklıdır. Ve şu anda şekerli içeceklerden dolayı kadınların günlük kalori alımı ortalama 103, erkeklerinki ise 178 kalori artmıştır.
●        Coca-Cola önümüzdeki beş yıl içinde Çin, Hindistan, Brezilya ve Meksika’da 21 milyar Dolar yatırımı içeren bir genişleme planı yapmaktadır. Bu durum, Coca-Cola’nın “hizmet ettiği toplulukların” sağlığını tehlikeye atacaktır.
●        ABD Kongresi’nin sağlık harcamalarına katkı sağlamak üzere gazlı  içeceklere vergi getirilmesini öngören bir düzenlemeyi gündeme alması üzerine, içecek şirketleri lobi harcamalarını % 3000 oranında artırmıştır.
●        İçecek şirketleri, karar alma süreçlerini lehlerine etkilemek ve halk sağlığına zarar verdikleri yönündeki eleştirileri engellemek amacıyla çeşitli örgütlere, kamu etkinliklerine, azınlık gruplarına, tıp ve sağlık çevrelerine cömert bağışlar yapmaktadırlar. Bu şirketler konunun özünden uzaklaşmak için çocuk oyun alanları inşa etmekte ve fiziksel aktiviteye desteklerini öne çıkarmaktadır.


YALAN
Şirketlerimiz 12 yaşın altındaki çocuklara, meyve suyu, su veya süt içerenler dışında hiçbir içeceğin reklamını yapmamaktadır.
Amerika İçecek Derneği”


GERÇEK
●        12 yaşın altındaki çocuklar Pepsi ve Coca-Cola logosunu her yerde gördükleri gibi Coca-Cola Şirketi, Disneyland, American Idol ve olimpiyatlar gibi çocukların yoğun olarak takip ettikleri yerlerde ürünlerinin tanıtımını yapmaktadır. Ayrıca, çocuklar için üzerinde Coca-Cola logosu bulunan t-shirt, oyuncak, oyun ve tüylü hayvanlar şirketin internet mağazasında satılmakta ve çeşitli oyuncak mağazalarında lisanslı ürünleri de bulunabilmektedir.
●        Çocukların yemek yediği fast-food restoranlarda ürünlerini pazarlayan içecek şirketleri bu yolla milyonlarca çocuğa erişmektedir.
●        Çocuklar için yapılan televizyon programlarında asitli içeceklerin reklamı yapılmamaktadır. Ancak, içecek şirketleri markalarını okul skorboardlarında yayınlatmak ve ürünlerini okullara sokmak için büyük yatırımlar yapmaktadır. Coca-Cola’nın 1995 yılında yayınladığı bir şirket içi broşürde “dünya genelinde eğitim pazarında yoğun faaliyet gösterildiği” belirtilmiştir. Ancak, son dönemdeki kamuoyu baskısı nedeniyle bu alandaki faaliyetler durdurulmuştur.
●        Gazlı içecek şirketleri, ergenlik çağındaki gençlere yönelik agresif bir pazarlama çabası içindedir. Federal Ticaret Komisyonu’nun 2006 verilerine göre içecek şirketleri ürünlerini ergenlik çağındaki çocuklara pazarlamak için 474 milyon Dolar harcamışlardır.


YALAN
Coca-Cola sağlıklı yaşam alışkanlıklarının mükemmel bir tamamlayıcısıdır.
Douglas Ivester
Eski Coca-Cola CEO’su”


GERÇEK
●        Kolalı içecekler, obeziteyi destekleyici yüksek fruktozlu mısır şurubu, bağımlılık yapıcı kafein, rengini veren kanserojen metilimidazol-4 maddesi ve diş çürüten fosforik asit içerikleriyle sağlıklı yaşamla bağdaşmayan ürünlerdir.


NE YAZIK Kİ BU DOĞRU
Halkın büyük bir bölümü karbonhidrat ve enerjisini bizim içeceklerimizden alıyor.
Katie Byne
Sparkling İçecekleri Coca Cola Başkanı”


GERÇEK
●        Birçok insan kalori alımını gazlı içeceklerden gerçekleştiriyor. Şekerli içeceklerde bulunan boş kalori, sağlıklı yiyeceklerin yerini alıyor. Amerikalılar, artık 30 yıl önce tükettikleri günlük kaloriden çok daha fazlasını alıyorlar.
●        Amerika’da yetişkinlerin üçte ikisi ve çocukların üçte bir fazla kilolu veya obez.
●        Amerika Kalp Vakfı, Amerikalılara 2020 yılına kadar şekerli içecek tüketimlerini % 60 azaltmaları çağrısını yaptı.
●        Ortalama olarak, 12-19 yaş arasındaki erkekler günde 273 kaloriyi şekerli içeceklerden alıyorlar. Aynı yaş grubundaki kadınların şekerli içeceklerden aldıkları günlük kalori ise 171.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder