7 Ekim 2014 Salı

Şarlot Pasta



           
          Şarlot pastayla geçenlerde ziyaretine gittiğimiz hamarat arkadaşım Fatma sayesinde tanışlık. Bu pasta bizim çocukların günlünü fethetti. Çocukların beğenisi de bana bir görev olarak yansıdı haliyle.



           

           Aslında şarlot pasta bilinen bir tarif, bazı büyük pastanelerin menülerinde de yer alıyor. Temelde bir kekin iki çeşit pudingimsi kremayla birleştirilip pasta haline getirilmesi. Yaratıcılığa ve çeşitlendirmeye uygun bir tarif. Vişneli, böğürtlenli, parça çikolatalı çeşitlerini yapmak mümkün. Ama bizim evde tatlılar en temel haliyle sevildiği için ben bunları kullanmadım, sadece üzerine çikolata rendesi ekledim. 


          Şarlot pasta için 26 santimetre çapında yuvarlak bir kelepçeli kalıp kullanıyoruz. Bu ölçülerle 8-10 kişilik bir pasta çıkıyor.

   (Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)  



Malzemeler

Kakaolu Kek (32 cm.lik cam fırın kabı için)

2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao
Bir parça tereyağı ve 1 tatlı kaşığı un (kalıbı yağlamak için)

Keki ıslatmak için

100 ml.  (yarım su bardağı) süt 


Muhallebi

2 su bardağı süt

2 çorba kaşığı nişasta

Yarım su bardağı şeker


Kakaolu Puding

3 su bardağı süt

3 yemek kaşığı dolusu un

3 çorba kaşığı kakao

1 su bardağı şeker 


Hazırlanışı

1. Öncelikle keki pişirin. Bunun için fırını 180 derecede ısıtın.   

2. Sırasıyla yumurta, şeker, yağ ve sütü kek kabına alarak çırpın.

2. Un, kabartma tozu ve kakaoyu ekleyin ve karıştırın.

3. Kek karışımını yağlanmış ve unlanmış tepsiye dökün.

4. Tepsiyi önceden ısıtılmış fırına koyun. Kürdan testiyle pişmesini kontrol edin. Kürdan temiz çıktığı zaman keki fırından alın.

5. Fırından aldığınız keki soğumaya bırakın. Kek oda ısısına geldiğinde mümkün olan en küçük şekilde küp dilimlere bölün. Bunun için önce normal bir şekilde dilimleyin. Sonra o dilimleri tekrar bölün.

6. Kelepçeli kalıbın altına yağlı kağıt serin ve kalıbı kapatın. Küçük kek parçalarını kalıbın içine yerleştirin. Elinizle bastırarak sıkıştırın. Soğuk sütü üzerinde gezdirin.



7. Önce beyaz muhallebiyi hazırlayın. Bunun için süt, nişasta ve şekeri ocakta kaynayana kadar karıştırın. Kaynayan muhallebiyi iki dakika daha ocakta tutup, altını kapatın. Muhallebiyi hemen kekin üzerine gezdirin. Bir kaşığın tersiyle bastırarak düzeltin.



8. Kakaolu pudingin malzemelerini bir tencereye alıp karıştırarak pişirin. Puding kaynayınca iki dakika daha ocakta tutun. Sonra altını kapatıp, beyaz muhallebinin üzerine dökün. Oda ısısına gelmesini bekleyin.



9. Pasta oda ısısına gelince buzdolabında bir gece, yani 10 saat civarı bekletin. Bu süre pastanın kıvamını alması ve rahat kesilmesi için önemli.

10. Servis sırasında kelepçeli kalıbı açın ve kalıbın yuvarlak bölümünü dikkatlice çıkarın. Üzerine çikolata rendesi serpiştirin. Dilimleyerek servis yapın. 



Notlar:

1. Kelepçeli kek kalıbınız yoksa bu pastayı dikdörtgen cam fırın kaplarında da hazırlayabilirsiniz. Bu pasta miktarı için ideal cam fırın kabı yaklaşık 30 cm*40 cm ölçülerinde olmalı. Cam fırın kabı kullanırsanız tabanına yağlı kağıt sermenize gerek yok.

2. Bu tarif şarlot pastanın en temel versiyonu. Pastayı taze ve kuru meyvelerle veya kuru yemişlerle zenginleştirmeniz mümkün. Vişne, böğürtlen, muz, fındık, çeşitli meyve kuruları veya damla çikolata kullanabilirsiniz. Bu tür malzemeler kullanacaksanız malzemenin bir bölümünü kekin üzerine, diğer bölümünü de beyaz muhallebinin üzerini serpiştirip, kakaolu pudingle kapatabilirsiniz. 


1 yorum :

  1. güzel bir tarif ellerinize sağlık

    http://www.yemekpastatarifleri.com

    YanıtlaSil