29 Kasım 2012 Perşembe

İrmik Helvası

        Balık sofralarının favori tamamlayıcısı irmik helvası, mutfağımızın özel tatlılarından biri bence. Bizde de henüz denemeye yanaşmayan kızım hariç herkes tarafından sevilir.


        İrmik helvası yapılırken genelde şeker, sütün içinde eritilerek hazırlanır. Ama ben, şekeri eritmeden doğrudan koyuyorum. Sütü eklemeden önce şekeri irmikle birlikte karıştırarak biraz kavuruyorum. Bu annemin metodu, bu şekilde pişirilen irmik helvası yapışmıyor, daha tane tane oluyor. 

         Ölçü olarak verdiğim kase, orta boy çorba kasesine denk geliyor. Ama kase kullanmak zorunda değilsiniz. Bardak veya başka bir ölçü kabı da kullanabilirsiniz; sadece 1 irmik/1 şeker /2 süt oranına dikkat etmeniz gerekiyor. 

Malzemeler
3 çorba kaşığı tereyağı
1 paket çam fıstığı
1 kase irmik
1 kase şeker
2 kase süt

Yapılışı
1. Tereyağını fıstıklarla birlikte tencereye alıp kavurmaya başlayın. 
2. Tereyağı eridiğinde irmiği ilave edin ve kısık ateşte irmiğin rengi koyulaşana kadar kavurun. (Kavurma işlemi helvanın kıvamı için önemli ve biraz uzun sürüyor.) 
3. İrmik kavrulduğunda toz şekeri ekleyin ve iyice karıştırın. Şeker karışımın içinde belli olmayacak hale gelene kadar karıştırmayı sürdürün.
4. Sütü ekleyip karıştırmaya devam edin. Şekerin tam olarak erimemiş bölümleri kaşığın ucuna sertçe gelecektir. Onları dağıtana kadar karıştırmayı sürdürün. 
5. Şeker tamamen eridiğinde ağzını kapatıp, sütü çekilene kadar ocakta tutun. 
6. Ocaktan aldıktan sonra üzerini bir örtüyle kapatıp demlenmeye bırakın. Ilıkken servis yapın.




Notlar
İrmik helvasını dondurmayla servis etmek isterseniz, küçük bir kaseyi suyla ıslatın. Ortası boşluk kalacak şekilde helvayı kaseye sıkıştırarak doldurun. Boşluğa sütlü dondurma koyun ve üzerini yine helvayla kapatın. Servis yapacağınız tabağı kasenin üzerine kapatın ve ters çevirin. Ama bana soracak olursanız, irmik helvası yanına başka hiçbir şey istemeyecek derecede tatmin edici bir tatlı.

 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder