29 Kasım 2012 Perşembe

Narenciyeli Kereviz

    Kerevizi evde tek seven kişi olsam da iki haftada bir filan mutlaka pişiriyorum. Evde kalanı iş yerine götürüyorum. Eşimden değil ama çocuklardan umutluyum kereviz konusunda. İnsanın yemek zevki evde pişenlerle şekillenir ne de olsa. Benim yemek eğitimi anlayışımda zorlama yok, ille kereviz yiyeceksin diye zorlamam çocukları. Tecrübeyle biliyorum ki bir süre gördükten sonra o yemeği, denemeye daha istekli oluyorlar ve sevebiliyorlar. Börülce, taze fasulye ve karnabahar yemekleri ile haşlanmış brokoli böyle girdi oğlumun yemek paletine.
Zkereviz
Önce birkaç kez, belki daha fazla gördü masada, sonra istedi, denedi ve sevdi. Sevmeyebilir de tabi, insan her şeyi sevecek diye bir kayıt yok. O zaman da yemez. Dört kişi için yemek pişen bir mutfakta herkesin beğenilerini dikkate alarak ortak menüler oluşturmak ve huzurlu bir akşam yemeğinin keyfini ailece paylaşmak daha önemli bence. Neyse, bu uzun giriş yazısından sonra kısa tarifi vereyim artık.
    Bir de tarifle ilgili ön açıklama: Aslında bu çoğumuzun bildiği portakallı kereviz. Ama doğal portakala henüz ulaşamadığım için eldeki mandalina ve limonu kullandım. Adı o yüzden “narenciyeli kereviz”. Ve bence hem ana yemek, hem de yemek yanına zeytinyağlı olarak besleyici ve lezzetli bir seçenek.

Malzemeler
3 orta boy kök kereviz (zar iriliğinde küp şeklinde doğranmış)
1 kuru soğan (doğranmış)
3 havuç (zar iriliğinde küp şeklinde doğranmış)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
3 mandalina suyu
1 limon suyu
Varsa kerevizin yaprakları
Tuz

Hazırlanışı
1.Kerevizleri doğradıktan hemen sonra mandalina ve limon suyu buluna bir kasenin içinde bekletin. Böylece kararmazlar.
2.Zeytinyağıyla soğanı kavurun.
3.Havuçları ekleyip kavurmaya devam edin.
4.Havuçlar iyice kavrulunca narenciye suyuyla birlikte kerevizleri, varsa yaprak kısımlarından ayıkladığınız kereviz yapraklarını ekleyin. Tencerenin ağzını kapatın.
5.Havuçlar pişince ocağı kapatın, tuzunu ekleyin.

Not:
1. Tencerede yaklaşık 20 dakikada pişen bu yemeği, düdüklü tencerede 8 dakikada pişirebilirsiniz.
2.    Portakalla yapmak isterseniz 2 portakalın suyu yeterli oluyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder