22 Temmuz 2014 Salı

Reyhan Şerbeti



Bu aralar yemek bloglarında epey popüler olan reyhan şerbetini ben de denemek istedim. Rengiyle göz alıcı bu şerbet insanda merak uyandırıyor. Reyhan gibi tatlıyla özdeşleştiremediğim bir bitkinin nasıl bir içeceği olacağını aklımda pek canlandıramamıştım açıkçası. Ama bu kadar kişi denediğine göre bir bildikleri olmalı diye düşündüm. 


Önce bir tarif araştırması yaptım. Oktay Usta’nın tarifi oldukça pratik gözüküyordu. Bir de severek takip ettiğim yemek bloggerlarından Özge’nin tarifi aklıma geldi, onun bloguna baktım. Sonuçta şeker ve suyu kendime göre ayarlayarak bir şerbet hazırladım. İlk yaptığım şerbetin şekeri biraz az geldi, ılıkken yarım bardak şeker daha ekledim. İkinci denemede tarif oturdu.
Bu kadar pratik bir şerbeti daha önce niye öğrenmemişim bilmiyorum. Yapımı çok kolay ama asıl önemlisi bizim ev halkının beğenisi oldu. İlk yaptığımda çocuklar beğenir mi diye tereddüt etmiştim. Ama ikisi de çok beğendiler, hele oğlum bayıldı diyebilirim. 
      Limonata ve buzlu çayla birlikte, reyhan şerbeti evimizin yazlık içecekler kategorisindeki haklı yerini aldı. Tarifi yazana kadar üç kez yaptım bu şerbeti. Hem ev halkının, hem de misafirlerin onayından geçti.

Malzemeler (8-10 bardak)
1 demet mor reyhan
1 limonun suyu
1,5 su bardağı toz şeker (Ben artık 1 su bardağı toz şeker kullanıyorum.)
2 litre sıcak su
Yapılışı
1. Reyhanı yıkayıp süzün. Bütün demeti derin bir tencereye alın.
2. Reyhanın üzerine limon suyu ve şekeri koyun.
3. Kaynar suyu tencereye ekleyin. Şekerin tabanda birikmemesi için kaşıkla bir-iki kez karıştırın. Tencerenin kapağı kapalı olarak oda ısısına gelmesini bekleyin. (1-1,5 saat kadar sürüyor)
4. Oda ısısına gelince bir tülbentle süzerek sürahiye alın.
5. Buzdolabında soğuttuktan sonra buz ve reyhan yaprakları ile servis yapabilirsiniz. 
Not:
Bu tarifi geçen sene limon tuzuyla hazırladım ama yeni sezonda limon tuzu kullanmasam nasıl olur diye merak ettim ve bir deneme yaptım. Limon tuzu kullanmadan da reyhanın rengi çıktı. Limon tuzu içim çok rahat ederek kullandığım bir malzeme olmadığı için tarifi güncelledim.

1 yorum :

  1. Teşekür ederim size bende limon tuzu kullanmak istemiyordum limonla gayet güzel oldu

    YanıtlaSil