2 Ocak 2014 Perşembe

Zencefil Turşusu (Gari)



Suşi benim için yanındaki eşlikçileriyle ama özellikle zencefil turşusuyla özel bir yemek. İlk denediğim zamanlardan beri zencefil turşusunu yapma niyetim hep vardı. Çünkü suşi yanında servis edilen zencefil turşusu miktarı bana hep az gelir. 

İşte bu düşüncemi geçen hafta hayata geçirdim. Önce internetten biraz tarif araştırması yaptım. Pirinç sirkesi kullanıldığını öğrenince şöyle bir durakladım. Ülkemizde de bulunuyor pirinç sirkesi ama ne yazık ki katkılı sirkeler bunlar. Bende Üç Elma’dan getirdiğim en doğalından elma sirkesi var, onu kullansam ne olur diye düşündüm. Sonra bir iki yerde elma sirkesi de kullanılabilir gibi notlar görünce deneme cesaretim tekrar yerine geldi.






Aslında yapımı oldukça kolay ve bizdeki turşular gibi haftalarca bekletilmiyor. Üç gün ile bir hafta arasında değişen bekleme süreleri veriliyor tariflerde. Ben üç gün beklettim.

Cumartesi günü hazırladığım ve buzdolabına kaldırdığım zencefil turşusunu, Salı günü yani yılbaşı akşam yemeğinde servis ettim. Eşim ve oğlum, benim hazırladığım turşunun daha güzel olduğunu söylediler. Bu iltifat bana yetti. Artık zencefil turşuları hep evden.

Güçlü bir aroması ve oldukça baskın bir tadı olan zencefil turşusu, tatlar arasında geçişi sağlamak için bir tür damağı temizleme niyetiyle kullanılıyormuş Japon mutfağında. 

Zencefil şifası bilinen bir bitki ama bugüne kadar hiç kullanmamıştım. Zencefil turşusuyla bu eksiği de gidermiş oldum. Üstelik zencefil turşusu sadece suşiyle tüketilmek zorunda da değil. Evin geneli tarafından beğenildiğine göre, akşam yemeklerinde farklı bir seçenek olarak sunulabilir. Ama özellikle mide sağlığı açısından ölçülü tüketilmesi gerektiğini düşünüyorum.
 
Malzemeler
500 gr kök zencefil (630 gr aldım, soyulduktan sonra kalan miktar aşağı yukarı bu kadar)
1 çorba kaşığı kaya tuzu+ 1 çorba kaşığı toz şeker
1 limonun suyu+1 su bardağı su
1,5 su bardağı elma sirkesi
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı toz şeker




 Hazırlanışı

1. Limon suyunu 1 su bardağı suyla birlikte derin bir kaseye alın.
2. Zencefilleri soyun, limonlu suyun içine atın.
3. Soyma işlemi bittikten sonra çok ince doğrayın. (Ben nicer-dicer doğrayıcı kullandım, patates cipsi inceliğinde kestim.) Zencefilin yumuşaması için ince kesilmesi çok önemli, kalın olursa tadı yumuşamaz, çok keskin kalır.
4. Zencefil dilimlerini bir kasenin içinde birer çorba kaşığı tuz ve şekerle ovun. Tuz ve şekerin, ovma işlemi sırasında erimesi gerekiyor, yani elinize tuz gelmeyene kadar ovmalısınız.
5. Ovma işlemi bittikten sonra zencefilleri bir saat bekletin. Bekleme süresi bittikten sonra elinizle zencefillerin suyunu iyice sıkın.
6. 800-850 ml.lik cam bir kavanoza zencefilleri koyun.
7. Bir tencerede elma sirkesi, şeker ve suyu kaynatın.
8. Kaynamış karışımı zencefillerin üzerine dökün. Oda ısısına gelince kavanozun kapağını kapatıp buzdolabına kaldırın.
9. En az üç gün ağzını açmadan beklettikten sonra servis yapın.


Not:
Zencefilleri limonlu suda bekletmek deyim yerindeyse tamamen kendi icadım. Niye bu bitkiye elma, ayva veya kereviz muamelesi yaptım bilmiyorum ama limonlu suda bekletilirse iyi olurmuş gibi geldi. Bu da mutfağımızın bana kazandırdığı bir alışkanlık olsa gerek. Yararını ölçemiyorum ama en azından bir zararı olmadığını söyleyebilirim.

1 yorum :