20 Eylül 2016 Salı

Pirinç Unu Kurabiyesi (Naan Berenji)

Pirinç unu kurabiyesine yemek videosu seyrederken tıkladığım bir bağlantıda denk geldim. İran mutfağının geleneksel bir kurabiyesi olduğunu öğrenince ilgimi çekti. Blogu takip edenler hatırlayacaktır, bir süre önce yine İran mutfağından nohut unu kurabiyesi yapmıştım. Çocukların severek yediği o kurabiyeler, glütensiz beslenme zorunluluğu olanlar için de uygundu. Pirinç unlu kurabiyenin hem pratikliği hem de glütensiz oluşu deneme isteğimi artırdı.


Geleneksel adı “naan berenji” olan pirinç unu kurabiyesinin uyarladığım tarif şurada. Uyarladığım diyorum çünkü ölçülerle biraz oynadım. Tarifin orijinalindeki kanola yağını zeytinyağıyla değiştirdim. Çocuklar kurabiyenin içinde kuruyemiş ve baharat sevmedikleri için kakuleyi çıkardım.

Bu tarif pirinç ununu tek başına kullandığım ilk unlu mamul olma özelliğini de taşıyor. Bazen keklere buğday unuyla birlikte pirinç unu ekliyorum, keki yumuşacık yapıyor. Ama sadece pirinç unundan oluşan bir şey yapmamıştım daha önce. Kurabiyeyi hazırlarken dağılır mı diye endişe ettim. Neyse ki endişelerim yersiz çıktı. Pirinç unu bayağı toparlayıcı bir malzeme, üstelik glütensiz olmasına rağmen yoğurması nohut unundan daha kolay. Biliyorsunuz glüten elastikiyet veren bir protein olduğu için glüten içeren buğday ununu yoğurmak kolay oluyor. Glütensiz unların işlemesi genellikle zor ama pirinç ununda böyle bir sorun bulunmadığını söyleyebilirim. Hamuru toparlamak birkaç dakika sürüyor sadece.

Gelelim sonuca; beyaz rengiyle pirinç unu kurabiyesi bizde beğenildi. Tadı oldukça hafif ve ağızda dağılan bir kıvamı var. Ayrıca gül suyunun kurabiyenin lezzetine epey katkısı oluyor. Doğrudan tadını hissettirmiyor, onun yerine çok hoş bir aroma veriyor.

Metal kutuda tazeliğini uzun süre koruyan bu kurabiyelerin okul beslenmeleri için de talep gördüğünü hatırlatarak tarife geçiyorum.

Malzemeler (30 civarında kurabiye için)
100 ml. sıvı yağ (Ben zeytinyağı kullandım. Yaklaşık yarım su bardağı)
200 gram pudra şekeri (Yaklaşık 2 su bardağı)
2 adet yumurta
İki yemek kaşığı gül suyu
300 gram pirinç unu (Yaklaşık 3 su bardağı)+ gerekirse yarım su bardağı daha
1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu

Servis için
Pudra şekeri, toz Antep fıstığı veya haşhaş tohumu

Yapılışı
1. Pudra şekeri ve sıvı yağı çırpın.

2. Yumurta ve gül suyunu ekleyip çırpmaya devam edin.

3. Pürüzsüz bir karışım olduğunda üç bardak pirinç ununu ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun. Hamur cıvık kalırsa azar azar pirinç unu eklemeye devam edin. Hamur toparlandığında un eklemeyi bırakın.

4. Hamuru strech filme sarın ve buzdolabında yarım saat dinlendirin.
5. Hamuru buzdolabından aldığınızda fırını 180 derecede ısıtın. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin.
6. Kurabiye hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın ve fırın tepsisine dizin.
7. Önceden ısıtılmış fırında kurabiyelerin üzeri çatlayıp altı kızarana kadar 22-25 dakika civarında kontrollü olarak pişirin.


8. Fırından aldığınız kurabiyelerin üzerine pudra şekeri eleyin. Oda ısısında soğumaya bırakın. Servis sırasında üzerlerine toz Antep fıstığı veya haşhaş tohumu serpin.

Notlar
Pirinç unu kurabiyelerinin tabanları sadece tabanları hafifçe kızarıyor, üst kısmı beyaz kalıyor. O yüzden renklerinin değişmesini beklemeyin.

Kurabiyeleri cam veya metal bir kurabiye kavanozunda kapağı kapalı olarak iki hafta saklayabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder