29 Kasım 2012 Perşembe

Sade Kurabiye

Bu kurabiyeyi bir arkadaşımın annesi yapmıştı ve biz de çok beğendik. Tarifi kendi kullandığım malzemelerle biraz değiştirdim. 

40 civarında kurabiye gözünüze çok gelebilir veya bayatlayacaklarından endişe edebilirsiniz ama kurabiyeler uzun süre tazeliğini koruyor. Cam veya metal bir kurabiye kavanozunda birkaç hafta saklayabilirsiniz.


Malzemeler (40 civarında kurabiye)


Sıvı Karışım
1 yumurta sarısı
2 çay bardağı şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı

Katı Malzemeler
200 gr tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
4,5 su bardağı+ yarım su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Üzeri için
Yumurta akı

Hazırlanışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Yumurta sarısı, şeker, yoğurt ve zeytin yağını bir kapta karıştırın. 
3. Tüm malzemeleri alacak genişlikte başka bir kapta yumuşak tereyağı, dört buçuk su bardağı un ve kabartma tozunu karıştırıp yoğurun. Sıvı karışımı hamura ekleyip yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Gerekirse kalan yarım su bardağı unu ekleyin. Ele yapışmadığı zaman un eklemeyi bırakın.

Skurabiye

4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın. Hamurun ortasına parmağınızla hafifçe bastırın. Kurabiyelerin üstünü yumurta akına buladıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. 
5. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika civarında kontrol ederek pişirin. 
6. Fırından aldığınız kurabiyeleri oda ısısında soğutun. 

Notlar
Tarifin orijinalinde tereyağı yerine 250 gr. margarin kullanılıyor. Ben katı yağ olarak sadece tereyağı kullandığım için ölçüyü biraz azaltarak kullandım.

Tarifin orijinalinde kurabiyelerin üstü yumurta beyazına bulandıktan sonra üzerine ince kırılmış ceviz veya fındık konuluyor. Bizde her şeyin sadesi sevildiği için ben bunları kullanmıyorum ama sevenler ceviz ya da fındık, badem kullanabilirler. 

Bu ölçülerden yaklaşık 2 tepsi kurabiye çıkıyor.  






Hiç yorum yok :

Yorum Gönder