1 Ocak 2013 Salı

Çikolata Şekerlemesi-Fudge

Blogu takip edenler bilir, her yemeği ev yapımı malzemelerle yapmaya, hazırı satılan ürünlerin ev versiyonlarını hazırlamaya çalışırım. Ev yapımı cips, limonata, puding, buzlu çay, pelte vs. hep bu genel beslenme anlayışımın sonucunda ortaya çıkan tarifler. Aşağıdaki tarif bunun biraz dışına çıktı. Amerikan dizilerinde bahsi sık geçen, dilimize şekerleme olarak çevirebileceğimiz “fudge” tatlısını bir süredir denemek istiyordum. Epey tarif taradım internette ama uygun bir tane bulamadım. Çünkü güya ev yapımı olan tatlıya hazır çikolatalı bisküviler, mısır şurubu, hazır yoğunlaştırılmış süt gibi malzemeler katılıyordu. Çikolata bir yere kadar ama bütün malzemeleri hazır bir ürün ne kadar ev yapımı olabilir ki?


Yeterince fudge tarifi okumuş olmalıyım ki, elimde bir tarif olmasa da yapabilirmişim gibi geldi. Üç malzemeli olacaktı benim tatlım: bitter çikolata, krema ve tereyağı. Yoğunlaştırılmış sütü fazla tatlı olacağı için tercih etmedim. Şekersiz krema koydum onun yerine. Bitter çikolatayı ve süslemede kullandığım beyaz çikolatayı etiketlerini iyice okuyarak, glikoz şurubu içermeyenlerden aldım. Sonuçta çikolata tutkunlarının seveceği, yoğun çikolata tadına sahip ama şekeri ölçülü bir tatlı çıktı ortaya. Yapımı basit bu tatlı güzel sunumuyla yılbaşı akşamına da uygun oldu.
Malzemeler
360 gr bitter çikolata
300 ml. şekersiz krema (1,5 paket)
2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı

Yapılışı
1. Kremayı bir tencereye koyup kısık ateşte kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Kaynatmadan ocağı kapatın. 
2. Sıcak kremanın içine küçük parçalara böldüğünüz çikolata ve tereyağı parçalarını ekleyip, tüm malzeme eriyene kadar karıştırın.
3. Karışım oda ısısına gelene kadar arada karıştırarak bekletin. Karıştırdıkça matlaşacak ve kalınlaşacaktır.
4. İyice ılıdığında ve kıvamı koyulaştığında tabanına yağlı kağıt serdiğiniz dikdörtgen veya kare bir kaba karışımı yayın. Spatulayla üzerini düzeltin.
5. Oda ısısına gelince tepsiyi buzdolabında birkaç saat bekletin.
6. Yağlı kağıdı çıkartıp dilimleyin. Üzerini istediğiniz bir malzemeyle süsleyebilirsiniz.
Notlar
- Tadı oldukça yoğun bu tatlıyı, çok küçük parçalara da bölebilirsiniz.
- Servis yapmadığınız zamanlarda tatlıyı buzdolabında bekletin. 



2 yorum :

  1. Muhteşem görünüyor, mmm:))) Diyetteki bünyeler görmesin...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler..Diyete mola tatlısı olarak kullanılabilir:-)

    YanıtlaSil