1 Ocak 2013 Salı

Süt Turtası



Yılbaşı için değişik bir tatlı yapmak istiyordum. Justapinch.com’da denk geldiğim bu tarifi denemek istedim. Tarifi iyice incelediğimde malzemelerin ölçülerinin klasik turtadan farklı olduğu dikkatimi çekti. Tarifteki ölçüleri su bardağı olarak oranladım, margarini tereyağıyla değiştirdim.



Turta karışımını tepsiye döktüğümde başarılı olacağından pek ümidim yoktu açıkçası. Çünkü hamuru neredeyse su gibiydi. Ama sonuçta değişik ve oldukça hafif bir tatlı çıktı ortaya. Aslına bakarsanız buna turta demek ne kadar doğru bilmiyorum. Klasik anlamda bir hamur işi değil, epey kremamsı kıvamı olan cheesecake’e benzeyen bir tatlı. Bu tür tatlardan hoşlanıyorsanız denemenizi tavsiye ederim. Biz beğendik ve bir tepsi tatlı yapıldığı akşam bitti. 


Malzemeler (30 cm.lik yuvarlak fırın kabı için)
50 gram tereyağı (Yaklaşık 2 yemek kaşığı)
4 yumurta
150 gram toz şeker (1 su bardağından bir parmak eksik)
2 su bardağı süt (400 ml.)
1 tutam tuz
50 gram un (Yaklaşık yarım su bardağı)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
1 adet limon kabuğu rendesi
Tepsiyi yağlamak için ceviz büyüklüğünde tereyağı ve bir miktar toz şeker

Hazırlanışı
1. Yumurta, şeker, un, tereyağı, vanilya, limon kabuğu rendesi ve tuzu bir blender veya mutfak robotu haznesine koyun ve malzemeler bütünleşene kadar karıştırın.  Sütü ekleyin ve pürüzsüz bir sıvı elde edene kadar makineyi çalıştırın. 
2. Karışımı yağlanmış ve şeker serpilmiş 30 cm. çapındaki fırın kabına dökün. 
3. 180 derecede ısıtılmış fırında bir saat civarında pişirin. Hamur katılaşıp turtanın üzeri kızardığında fırından alın.


Notlar:
- Tarifin orijinalinde 22 cm.lik fırın kabı kullanılıyor ve kalınca bir turta oluyor. Ben taşabileceğini düşündüğüm için daha geniş bir kap kullandım. Bu şekilde hem taşma endişesi yaşamadım, hem de daha fazla kişiyle paylaşabileceğimiz bir turta oldu.
-Tarifin orijinalinde bir tutam muskat cevizi rendesi var. Ben onu limon kabuğu rendesiyle değiştirdim. Limon kabuğu rendesi (portakal kabuğu da kullanılabilir) tatlıya hoş bir ferahlık veriyor. 









Hiç yorum yok :

Yorum Gönder