13 Ocak 2013 Pazar

Havuç Dolgulu Kereviz



           Portakal henüz çıkmadığında, kerevizi mandalina ve limon suyuyla pişirip, adına da “Narenciyeli Kereviz” demiştim. Artık portakal mevsimindeyiz. Bu hafta aldığım kerevizi portakalla pişirmek istedim. Sonra aklıma arkadaşımın annesinin süslü kerevizi geldi. Malzemeler yemek versiyonuyla aynı; kereviz, portakal ve havuç. Ama yemeğin görüntüsü ve sunumu farklı. 


 

                  Bu tarifte ölçü vermek istemiyorum. Ben iki iri kereviz kullandım, sekiz porsiyon çıktı. Havuç zaten dolgu malzemesi. Bu kereviz miktarına 2 portakal, 1 limon suyu yetti. Sekiz yuvarlak kereviz parçası orta boy yayvan bir tencerede pişti.

Malzemeler
Orta veya iri kök kereviz
İnce havuç ( parmak kalınlığında)
Kuru soğan (ben 1 soğanın rendesini kullandım)
Portakal ve limon suyu ( 2 portakal, 1 limon)
Zeytinyağı
Tuz
Varsa kerevizin yaprakları

Hazırlanışı
1. Büyük ve derin bir kaseye portakal ve limon suyunu sıkın.
2. Soyduğunuz kerevizin tabanının orta yerinden bıçakla bir çentik atın. Tahta kaşığın sapıyla çentik attığınız yerden kerevizi oyun. (Kabuğu zor soyulmasına rağmen, kolay oyuluyor.) Havucun gireceği kadar bir genişlik olması yeterli.
3. Soyduğunuz ve gerekirse incelttiğiniz havuçları kerevizin içine yerleştirin. Havucun dışarıda kalan bölümlerini kesin. Bunları isterseniz doğrayarak tencereye ekleyebilirsiniz.
4. Havucu yerleştirdiğiniz kerevizi hemen portakal suyuna alın. Kerevizleri doldurma işlemi bitince parmak kalınlığını geçmeyecek şekilde enine dilimleyin.
5. Yayvan bir tencerede soğanı zeytinyağında kavurun. Üzerine kerevizleri yerleştirin. Kerevizleri beklettiğiniz portakal suyunu tencereye dökün. Varsa kerevizin taze yapraklarından koyabilirsiniz.
6. Tuzunu önceden ayarlayıp, tencerenin ağzını kapatın. Orta ateşte 20 dakika kadar pişirin. Bu sürede portakal suyu epey koyulaşıyor ama suyunu tamamen çekmiyor.

Not:
Tencerede yaklaşık 20 dakikada pişen bu yemeği, düdüklü tencerede 5-6 dakikada pişirebilirsiniz. 







Hiç yorum yok :

Yorum Gönder