18 Ocak 2013 Cuma

Yemek Bağımlılığının 5 Önemli İşareti



Aşağıdaki yazıyı dailymeal’da gördüm ve manşetin altındaki “Yemeyi sevmekle, yemeğe bağımlı olmak arasındaki farkı anlayabilir misiniz?” sorusu dikkatimi çekti. Nancy Ryerson tarafından hazırlanan yazı, sağlıksız yemek alışkanlığı konusunda faydalı bilgiler içerdiği için paylaşmak istedim.

            Yemek Bağımlılığının Beş İşareti

                        Yemeyi sevmekle, yemeğe bağımlı olmak arasındaki farkı anlayabilir misiniz?

 

  Lay’s patates cipsinin “sadece bir tane yiyemezsiniz.” bahsini çoğumuz kaybederiz. 

 

 

Cipslere zaafınız olmasa bile, dondurma, çikolata kaplı bisküvi veya pizza gibi başka bir yiyeceğe zaafınız vardır büyük ihtimalle. Ama birçoğumuzun ara sıra bir kova dolusu patlamış karşısında kontrolü yitirmemize rağmen, sayıları giderek artan bir sürü araştırma, sevilen bir gıdayı fazla miktarda tüketmekle gıda bağımlısı olmak arasında büyük fark olduğunu gösteriyor.

 Bu konuda kısa bir süre önce Yale Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, çikolatalı süt resimleri gösterilen yemek bağımlısı kadınların beyin sinyallerinin uyuşturucu bağımlılarınkine benzer olduğunu göstermiştir. Başka araştırmalar da insanlar tarafından çok sevilen yağlı ve şekerli bazı gıdaların bağımlılık yarattığını ortaya koymaktadır. Bazı bilim insanları, işlenmiş gıdaların sistemimizi aşırı uyardığını ve bağımlılık yarattığını, kurabiyeyi aşırı isterken, havucu aynı şekilde istememizin nedeninin bu olduğunu savunmaktadır.

 Aburcubur gıdalara biraz fazla düşkün olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Amerikan Psikoloji Birliği’nin yemek bağımlılığı konusundaki uyarı işaretlerine dikkat edin. Aşağıdaki davranışlar size tanıdık geliyorsa, yemek bağımlısı olabilirsiniz. İşte o işaretler:

            Fazla yemek yedikten sonra kendinizi kötü hissedersiniz.

            Yemek bağımlıları, aşırı yemek yedikleri günün ertesinde kendilerini halsiz ve akşamdan kalmış gibi hissetmektedir.

            Sevdiğiniz yiyeceği bir süre yiyemediğinizde aşırı bir isteme hali oluşur ve yediğinizde hemen yine tüketmek istersiniz.

             Princeton Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, aşırı şeker tüketmeye alıştırılmış farelere bir süre şeker verilmemiştir. Bu farelere daha sonra tekrar şeker verildiğinde, daha önce hiç tüketmedikleri miktarda şeker tükettikleri görülmüştür. 

            Aç olmasanız bile bazı yiyecekleri yersiniz.

            İsimsiz Yemek Bağımlıları’nın verdiği bilgiye göre yemek bağımlıları, bazen yemeği durduramamaktadır.

            Yedikleriniz hakkında düşününce üzülürsünüz.

            Gıdalarla duyguları ilişkilendirmek yemek bağımlılığının yaygın bir belirtisidir. Özellikle yemekten eskiden aldığınız kadar keyif almadığınızı fark ettiğinizde üzüntü daha da artar.

         Psikolojik veya fiziksel sorunlarınıza rağmen bazı gıdaları tüketmekten vazgeçmezsiniz.

         Aşırı yeme nedeniyle sıkıntı hissetmenize ve ciddi biçimde kilo almanıza rağmen, alışkanlıklarınızı değiştiremezsiniz.”

 Yemek bağımlılığı konusunda alarm niteliği taşıyan beş işaret işte böyle özetleniyor yazıda. Aşırı yemek ve obezite, ülkemiz dâhil, birçok ülkenin sorunu. Vücudumuzun ihtiyaç duymadığı miktarlarda yemek yiyoruz. Ve belki de daha önemlisi vücudumuzun ihtiyaç duymadığı gıdaları tüketiyoruz. Genellikle aburcubur olarak kategorize edilen bu gıdalar vücudumuza zarar veriyor, metabolizmamızın işleyişini bozuyor. Sonuçta besleyici olmayan bu gıdaları midemize dolduruyoruz ama özünde beslenmiyor ve doymuyoruz. Ve bazen de bunların tüketimi üzerindeki kontrolümüzü kaybedip "yemek bağımlıları" haline dönüşüyoruz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder