13 Aralık 2012 Perşembe

Patates Cipsi



         Patates cipsi çocukları en çok uzak tutmaya çalıştığım iki zararlı gıdadan biri, diğeri asitli içecekler. Kızım henüz küçük olduğu için onun yiyeceklerini büyük ölçüde kontrol edebiliyorum ama ilkokul ikinci sınıf öğrencisi olan oğlum tehlike grubunda. Başka çocukların yediği şeyleri görüyor ve isteyebiliyor. Neyse ki asitli içeceklere düşkünlüğü yok, tadını hiç sevmiyor. O bakımdan şanslıyız. Ama cipse özeniyor maalesef. Okullarda asitli içecekler ve cipsin yasak olması sevindirici tabi ama bu her aileyi aynı şekilde etkilemiyor.
            


           Oğlumun ara sıra dile getirdiği cips isteğini bir şekilde bastırabiliyordum şimdiye kadar. Yararlı bir yiyecek olmadığını, daha güzel şeyler yiyebileceğini söyleyip ikna ediyordum çoğunlukla. Ama dün akşam ikna edemedim. Çünkü okul sonrası gittiği etüddeki öğretmeni ödev yapmak istemeyen bir arkadaşı ödevlerini bitirince ödül olarak cips vermiş. (Bu konuyu kendileriyle görüşeceğim tabi, “yemeklerle bozmuş tuhaf kadın” etiketini yemeyi göze almam gerekse de.) Bu olay, bugüne kadar ki bütün ikna çabalarımı anlamsızlaştırdı. Sonuçta öğretmenin verdiği bir gıda ne kadar kötü olabilirdi ki? Oğluma ne söyleyeceğimi düşünürken, onun “Evde yapabilir miyiz patates cipsi?” sorusu kurtarıcı oldu resmen. Sonuçtan emin olmasam da hemen kabul ettim teklifini. Ve sonucu başarılı olan ev cipsi denemesini yaptık birlikte. Oğlum yapımında kendisinin de emeği olan kıtır kıtır ve tuzlu bu ev yapımı cipsleri severek yedi.
            Cipsin yapımı gayet basit ama en önemli nokta patatesleri çok ince dilimlemek. Bunun için Nicer-Dicer dilimleyici kullandım ve hazır cipslerin kalınlığıyla aynı kalınlıkta oldu. Bu kadar ince kesilmezse kıtır olmaz diye düşünüyorum. Bu uzun giriş yazısından sonra kısa tarifi vereyim artık.


Malzemeler
1 yuvarlak orta boy patates
Tuz
1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
1.   Patatesleri dilimleyiciyle hazır cips kalınlığında doğrayın.
2.   Tuz ve zeytinyağını ekleyip karıştırın.
3.  Yağlı pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine patatesleri düzgünce yayın. Birbirlerinin üzerine gelmesinler.
4.   Fırını fan (hava üfleme) ayarına getirerek 200 derecede kızarana kadar pişirin. (Patatesler ince olduğu için kızarma süresi 20 dakikayı geçmiyor.)


Notlar
1.  Patates miktarını patatesler üst üste gelmeyecek şekilde ayarlayın. Fazla patates koyarsanız kıtır olmaz.
2.  Onuncu dakikadan sonra fırına dikkat edin. Patatesler ince oldukları için birden çok kızarabiliyorlar.
3.  Patates cipsini kırmızı biber, kekik gibi çeşitli baharatlarla da çeşnilendirebilirsiniz. 





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder