25 Ağustos 2014 Pazartesi

Obezite:Dünyayı Etkileyen Salgın



      Bu videoyu ne zamandır paylaşmak istiyordum ama yoğunluktan bir türlü altyazı hazırlamaya fırsat bulamamıştım. California Üniversitesi araştırmacılarıyla yapılan röportajların derlendiği videoda, dünya genelinde bir salgın haline gelen aşırı kilo meselesi ele alınıyor ama bugüne kadar duyduklarımızdan farklı şeyler söyleniyor. Her kalori aynı mıdır? Şişmanlık bireysel bir problem midir? Bugüne kadar kullandığımız vücut enerjisi hesaplamaları doğru mudur? 


    Bu soruların hepsine videoda yanıt veriliyor. Bence en önemli tespit, dünya genelinde bu kadar yayılan ve adeta salgın hastalık haline gelen fazla kilo meselesinin bireysel bir sorun olarak görülemeyeceği. California Üniversitesi Çocuk Endokrinolijisi uzmanı Dr. Robert Lustig, bu konudaki muhalif görüşleriyle zaten tanınan bir isim. Blogda daha önce Şeker Hakkındaki Acı Gerçek yazısını ve Obezitenin Nedeni videosunu paylaşmıştım. Dr. Lustig, bu videoda da obezite salgının yayılmasıyla ilgili görüşlerini açıklıyor. 

     Çarpıcı istatistikler ve yorumların yer aldığı videoyu sonuna kadar izlemek için 10 dakikanızı ayırmanızı öneririm. Her yıl 24 binden fazla ambalajlı gıdanın market raflarına girdiği günümüz dünyasında beslenmeye yeni bir bakış açısı getirilmesi ve sağlıklı beslenme kavramının yeniden tanımlanması gerekiyor galiba. ABD'nin dünyaya ihraç ettiği ve artık gezegenimizin en ücra köşelerine bile yayılan beslenme biçiminin sürdürülebilir olmadığının anlaşılması son derece önemli. 

     İyi seyirler,

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder