1 Ağustos 2014 Cuma

Taze Bamya Yemeği




Sebze sevmeyenlerin bazı slogan yemekleri vardır; pırasa ve lahana daha doğrusu kapuska gibi. Bamya da sanırım bu slogan yemekler listesine girer, iştah kapatıcı tanımlamalarla anılır, seveni azdır. Ama Brüksel lahanası hariç neredeyse eksiksiz bir sebze sever olarak ben, bamyayı severim. Öyle "sorun çıkarmadan yerim" anlamında bir sevme değil; ararım, sorarım, pişiririm. Hele annem pişirirse bir başka severim. Çünkü bamya annemin spesiyallerindendir, kendisi hem taze bamyayı, hem de kurusunu çok güzel pişirir.



Tahtacıörencik gezimizde bamyanın çıktığını görünce çok sevindim. Ertesi gün anneme gidecek olmamız sevincimi daha da artırdı. Tahtacıörencik’in taze, doğal bamyalarını annemle buluşturdum ve sonuç işte bu güzel yemek. Bu arada, annem Tahtacıörecik bamyasına tam not verdi. Malzeme kaliteli ve doğal, pişiren de marifetli olunca ortaya lezzetli bir yemek çıktı, hepimiz keyifle yedik. Çocuklar yemeğin bamya bölümüne mesafeli dursalar da, nohut ve etleri yediler, aralarda küçük bamyalardan da aldılar. Birçok sebzeyi severek yedikleri için sebze yemeleri konusunda çocukları zorlamıyorum. Bu tavrın karşılığını da alıyorum. Bir süre gözleri alıştıktan sonra, o sebzeyi yemeye gönüllü olabiliyorlar. Çocukları zorlamayınca zaman içinde yemek çeşitlerini epey artırdıklarını söyleyebilirim.
Bamyaya geri dönecek olursak, bu sebzeyi sevenlerin çoğu kurusunu tercih eder ama bence mevsiminde taze bamyanın yeri ayrıdır. Hele böyle taze ve küçük olanını bulunca hiç kaçırmamak gerekir.
Taze bamyayla kurusu arasında pişirme açısından birkaç farklılık var. Taze bamyanın diri kalması için hazırlama aşamasında bol limon suyu kullanmak gerekiyor. Limon suyu bamyanın jölemsi kıvam almasını önlüyor. Ayıklama ve ön haşlama aşamasına dikkat edilirse lezzetli bir bamya yemeği yapmak hiç zor değil.
Malzemeler (4-6 kişilik)
Yarım kilo taze bamya
1+1,5 limon suyu
2 su bardağı sıcak su
1 adet kuru soğan
200 gram dana sote
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı domates salçası
Tuz
Yapılışı
1. Bamyaların küçük olanların tepelerini keserek ayıklayın. Daha büyüklerin kapaklarını aşağıda görüldüğü şekilde çıkartın.
 
  

2. Bir limon suyunun üzerine 2 bardak soğuk su ekleyin. Ayıkladığınız bamyaları limonlu suya koyun.

 

Minik eller ananeye yardım ediyor.



3. Bamyaları beklettiğiniz suyu dökün. Bir tencereye 1,5 limon suyunu ve 2 su bardağı sıcak suyu koyun. Bu suda bamyaları 7-8 dakika haşlayın. Haşlama suyunu dökmeyin.
4. Bir tencerede zeytinyağı ve eti kavurun. Et suyunu bırakınca soğanı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
5. Et ve soğan suyunu çekince salçayı kavurun. Nohutu tencereye alıp bir iki kez karıştırın.
6. Bamyaları haşlama suyuyla tencereye alın. Arada bir kontrol ederek bamyalar yumuşayana kadar orta ateşte kadar pişirin. Pişmeden suyunu çekerse az az sıcak su ekleyin. (bir defada yarım su bardağından fazla olmasın.)
7. Bamyalar yumuşayınca ocağın altını kapatın. 

Not
Pişme süresi bamyanın sertliğine ve iriliğine göre değişebilir ama ortalama bir süre vermek gerekirse yarım saat civarında pişiyor. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder