3 Ağustos 2014 Pazar

Donut



Oğlumun isteği üzerine bu hafta sonu donut yaptık. Sanırım televizyonda görmüş ve iştahını kabartmış. Ondan böyle güçlü bir istek gelince en azından denememek olmaz diye düşünerek üçümüz birlikte donut işine giriştik.


 Donut mayalı bir hamur tatlısı. Hamuru az şekerli olmasına rağmen, kızartılması ve sonra da çikolata veya şekere bulunması nedeniyle bence hafif bir tatlı değil. Ama görüntüsü ve tadı itibariyle çocukların hoşuna gideceği kesin.
Donut yaparken en çok yararlandığım tarif Food Network’teki oldu. Ama bazı değişiklikler yapmak gerekti; o tarifte “shortening” denilen bir katı yağı kullanılıyordu, ben onun yerine tereyağı kullandım. Bir de kabartma tozuyla kullanıyorlardı, onun yerine kuru maya tercih ettim.
Bizim yaptığımız donutlar boyut olarak dışarıda satılanların yarısı kadar. Bence böylesi bu tatlıya daha uygun. Hem çocuklar rahatça yediler, hem de ağır sayılabilecek bir tatlıyı küçük porsiyonlarda hazırlamak daha iyi.
Donutları kesmek için 200 ml.lik su bardağı kullandım, ortasını da krema torbasının ucuyla kestim. Birçok tarifte ortasını pet şişe kapağıyla kesiyorlar ama şişe kapağı yüksek olmadığı için zor çıkıyor. İlk denemeyi şişe kapağıyla yaptıktan sonra, daha yüksek bir küçük daire aradım. Krema torbasının ucuna takılan bölüm bu iş için gayet uygun.
Malzemeler (15-17 donut için)
1 yumurta
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı süt
50 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
2,5 su bardağı+Yarım su bardağı un (gerekirse kullanılacak)
1,5 tatlı kaşığı hazır kuru maya (10 gr.lık paketler de olur)
Yarım çay kaşığı tuz
Kızartmak için 1 su bardağı zeytinyağı
Süslemek için erimiş çikolata, pudra şekeri veya tarçın-şeker karışımı
Yapılışı
1. Yumurta ve şekeri mikserle çırpın. Süt ve tereyağını ekleyerek düşük devirde bir iki dakika çırpmaya devam edin.
 


2. Mayayı sıvı karışıma ekleyin ve kaşıkla karıştırın. 2,5 su bardağı unu ve tuzu ilave edin.
3. Hamuru elinizle yoğurun. Kalan yarım bardak unu kaşıkla ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olunca un eklemeyi bırakın.
4. Kabın üzerini örtüyle kapatıp mayalanması için yarım saat oda ısısında bekletin.
5. Un serptiğiniz bir yüzeyde hamuru üzerine de un serperek 7-8 milimetre kalınlığında açın.
6. Bir su bardağıyla hamurdan yuvarlak parçalar kesin. Kestiğiniz yuvarlakların ortasını daha küçük bir yuvarlakla keserek simit şekli verin. (Ben krema torbasının ucunu kullandım ama o yoksa pet şişe kapağı da olabilir.)
7. Donutları altına hafif un serptiğiniz bir tepsiye yerleştirip, üzeri açık olarak 20 dakika daha mayalandırın.
8. Yağı tavada kızdırın. Donutları tavaya alın. Bir yüzü kızarınca diğerini çevirin. (Donut hamuru çabuk kızarıyor, başından ayrılmayın.)
9. Tavadan aldığınız donutları tarçınlı şekere sıcakken koyun. Pudra şekeri veya erimiş çikolata kullanacaksanız biraz soğumalarını bekleyin, ılıkken bulayın.   
Not
- Benim kullandığım üç üst malzemesi arasında tatlılık sıralaması yapmak gerekirse en az tatlı olan tarçınlı şeker, sonra sırasıyla pudra şekeri ve erimiş çikolata geliyor. Bu sefer bitter çikolata kullandım ama sütlü veya beyaz çikolata da olur.
- Pasta şekeri gibi hazır malzemeler donut süslemesinde sık kullanılıyor. Biz eve o tür malzemeleri almadığımız için kullanmadık. Aslında bu malzemelerin daha çok görsel amaçlı kullanıldığını düşünüyorum. Bence erimiş çikolata hem tatlılık hem görüntü açısından yeterli. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder