28 Ağustos 2014 Perşembe

Lavaş Cipsi



         Yufka veya lavaş cipsi diye isimlendirilen tarifi bir süre önce duymuş ama bir türlü denemek için gerekli motivasyonu bulamamıştım Geçenlerde Instagram’da bir paylaşımda görünce gerekli motivasyon sağlandı, evde lavaş olduğunu hatırlayıp hemen yapmaya koyuldum. 



Paylaşımı yapan Ümran Hanım, kısa bir tarif de vermişti. Aslında lavaş, zeytinyağı ve tuzdan oluşan son derece basit bir tarif ama pişirilmesinde dikkat edilmesi gereken küçük bir nokta var. O da fırının fan, yani hava üfleme ayarını (bazıları buna turbo diyor sanırım) kullanmak gerekiyor. Sıcak hava üfleyerek pişirince, cips için gerekli kuruluk ve kıtırlığı sağlayabiliyorsunuz.
Evde cips konusunda bu ilk deneyimim değil, çocuklara patates cipsi yapıyorum. Yeter ki hazır cips yemesinler. Aburcubur diye nitelendirilen gıda grubunun bence en zararlılarından biri cips. O yüzden hazır cips yemelerini kesinlikle istemiyorum. Taleplerini evde karşılayınca hazırını aramıyorlar neyse ki. Zaten sık cips istemiyorlar, arada bir yapıyorum.
Lavaş cipsi bizim evde anında popüler oldu. Eşim ve çocuklar bu kıtır hamur parçalarını yanında yoğurtlu dipsosla severek yediler. Kekikli, fesleğenli ve peynirli gibi ileriye dönük projeler bile geliştirdiler. Bundan sonra evin sık yapılan atıştırmalıklarından biri olacak galiba.
Bu arada cipsi yaptıktan sonra Instagram’da paylaşınca ambalajlı lavaşların katkılı olduğu yönünde haklı yorumlar geldi. Ambalajlı ekmeklerin bayatlamadığını deneyerek görmüş biri olarak (bakınız Hep Taze Ekmek), lavaşı da o markalardan almadım tabi ki. Mahallemizin kasap/et restoranında kendi lavaşlarını yapıyorlar. Cips için kullandığım lavaşı oradan aldım. Ama lavaşı evde yapmak da mümkün tabi ve en ideali bu.  Aslında şebit mantısı için evde lavaş yaptığım aklıma geldi daha sonradan. O lavaşlar bu iş için de gayet uygun. Şebit mantısının tarifine bakmak isterseniz şurada.
Yine pratik bir tarif için uzun bir giriş yazısı oldu. Ama amaç deneyimi bütünüyle paylaşmak, dikkat edilmesi gereken noktaları kaçırmamak değil mi? Bundan sonra kendi yapacağım lavaşlarla hazırlayacağım cipsin tarifi ise şöyle:

Malzemeler
Lavaş veya tandır yufkası
Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı
      1. Lavaşı verev doğrayarak küçük üçgenlere bölün.

         2. Yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine lavaşları yayın. Üzerine çok az zeytinyağı ve biraz tuz gezdirip karıştırın. Tepsiye iyice yayılmalarını sağlayın.
        3. Fırını 200 derecede hava üfleme ayarına getirip, tepsiyi yerleştirin. Lavaşlar kahverengi olana kadar pişirin.

        4. Yoğurt veya domatesli dipsosla servis yapın.
Notlar
1.         Fırını önceden ısıtmadığım için yufkaların kuruması 15 dakikadan biraz fazla sürdü. Fırını önceden ısıtarak bu süreyi kısaltabilirsiniz.
2.         Bu cipsleri pul biber, kekik, kuru fesleğen gibi sevdiğiniz baharatlarla çeşnilendirebilirsiniz. 

Yoğurtlu dipsosla çok güzel gidiyor.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder