15 Ağustos 2014 Cuma

Mor Reyhan Pestosu



Bu yaz eve en çok aldığım bitkilerden biri mor reyhan. Oğlumun yoğun tezahüratından dolayı neredeyse günlük sıklıkta yapıyorum reyhan şerbetini. Ama reyhana başka bir kullanım alanı bulamamıştım. Geçenlerde yaptığım pesto sosa gösterilen ilgi, reyhan için de yeni bir kullanım alanı ortaya çıkardı.



 Pesto sosu reyhanla hazırlamak aklıma geldi. Mor yapraklı bu bitkiyle yapınca sosun rengi de morumsu olur sanmıştım, yanılmışım. Koyu yeşil bir sos oldu. Reyhan şerbetinin o güzel rengini veren limon tuzu ve limonmuş anlaşılan. Tabi sıcak suyun da etkisi vardır.
Rengi mor olmasa da lezzetli bir sos olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Mor reyhan pestosunun bir özelliği de diğerine göre epey ekonomik oluşu. Fesleğenli pestoda kullandığım parmesan peyniri ve çam fıstığı yerine, bu tarifte Kars gravyeri ve ceviz kullandım. Bunlar daha uygun fiyatlı malzemeler, ayrıca mor reyhanın demeti de fesleğenden daha ucuz.
Kars gravyeri fesleğen pestosunda da rahatlıkla kullanılabilir. Bundan sonra çam fıstığı kullansam bile parmesan peyniri almayı düşünmüyorum. Kars gravyeri daha iyi bir seçim.

Malzemeler (400 ml.lik bir kavanoz, 6-8 kişilik)
1 demet mor reyhan
100 gram rendelenmiş Kars gravyer peyniri
1 su bardağından 2 parmak az ceviz içi
2 diş sarımsak
Yarım çay kaşığı karabiber
Tuz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı
1. Reyhanın yapraklarını ayıklayın. (Sadece yaprakları kullanılacak.)
2. Cevizi robottan geçirip iyice ufaltın. Üzerine reyhan yapraklarını, sarımsak ve baharatları ekleyin. Bir iki kez bu şekilde robotu çalıştırın.
3. Rendelenmiş gravyeri ekleyip robotu tekrar çalıştırın.
4. Zeytinyağını azar azar ekleyip karışımı pürüzsüz bir kıvama gelen kadar robottan geçirin. Kenarda kalanları kaşıkla ortaya alın.
5. Karışımı servis kasesine alın.
Not:
Bu pestoyu da diğeri gibi makarna ve patates ile veya ekmek üzerine küçük kanepeler şeklinde hazırlayarak tüketebilirsiniz.
Buzdolabında 10-12 kadar bozulmadan kalabilir. (Belki daha fazla da kalıyordur ama ben o kadar uzun süre deneyemedim.)



1 yorum :