25 Temmuz 2017 Salı

Karamelli Dondurma

Bizim için dondurma mevsimsiz bir tatlı aslında. Yine de yaz gelince daha çok aranıyor tabi. Çocukların istikrarlı dondurma isteğini tamamen kendi başıma karşıladığımı söyleyemesem de yedikleri dondurmanın büyük bölümünün ev yapımı olması içimi rahatlatıyor. Dışarıdan ise arada bir alıyoruz. O da bildiğim birkaç yerden.



Çocukların serinletici tatlı isteğini karşılamanın en pratik yolu meyveli buz hazırlamak. Mevsim meyveleri, bal ve limon suyunu bazen yarım muz ilavesiyle rondodan geçirip kalıplara dolduruyorum. Birkaç saat içinde hazır oluyorlar. Mevsime göre kavunlu, çilekli, şeftalili, karpuzlu, portakallı buzlar yapıyoruz. Gerçekten pratik ve ferahlatan bir tatlı.

Ev dondurmaları kategorisinde ikinci pratik yöntem ise mevsim meyveleri ve muzu dondurmak. Derin dondurucuda her zaman dilimlenmiş muz bulunduruyorum. Mevsimlik meyveleri de dilimleyip dondurucuya koyuyorum. Böylece ihtiyaç halinde donmuş meyveler, yoğurt ve balla dakikalar içinde dondurma hazırlayabiliyorsunuz.

Bu haftanın tarifi karamelli dondurma ise biraz daha uğraştırıcı dondurma kategorisinden sayılabilir. Geçen sene yaptığım süt reçeli dondurmasının karamel sosuna uyarlanmış hali. Makine gerektirmiyor ve oldukça kısa bir malzeme listesi var. Uğraştırıcı kısmı sosu hazırlamak. Karamel sosunun yapımı süt reçeline göre daha kısa sürdüğü için ikisi arasındaki pratiklik yarışını karamelli dondurma kazanır tabi:)

Karamelli dondurma yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şey sosun tamamen soğuması. Sosu hazırladıktan sonra bir saat kadar hiç dokunmamak gerekiyor. Aksi halde sıcak karamel soğuk kremayla temas eder ve sertleşir.

Karamelli dondurmayı ilk denediğimde blogdaki tarifle yaptım. Evde beğenildi ama bana biraz fazla şekerli geldi. Sonraki denemede karamel sos tarifini şekeri azaltacak şekilde düzenledim. Bu haliyle bence daha makul oldu. Karamel, şekeri yoğun hissettiren bir tatlı. Şekeri azalmış hali bile bence tatlı ama ilk haline göre daha kararında bir tatlılığı var.

Malzemeler (6 porsiyon)
Karamel sosu için
180 gram toz şeker (1 su bardağı)
80 gram su (Yarım su bardağı)
1 paket şekersiz krema (200 ml.)
Bir tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri

Dondurma için
1 paket şekersiz krema (200 ml.)

Yapılışı
1. Karamel sosu hazırlamak için bir tencereye toz şeker ve suyu koyun. Orta ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirin.
2. Kaynayınca ocağın altını kısın ve karıştırmayı bırakın. Tencereyi arada sallayarak karışım bal rengini alana kadar ocakta tutun.
3. Karışım bal rengini alınca kremayı ve vanilyayı ekleyin ve arada karıştırarak üç dakika civarında daha ocakta tutun.

4. Karamel sosun rengi koyulaşıp kıvamı pürüzsüz hale gelince ocağı kapatın. Sosu ocak veya tezgah üstünde oda ısısına gelen kadar bir saat civarında soğutun.

5. Sos oda ısısına geldiğinde diğer kremayı bir karıştırma kabına boşaltın ve krem şanti kıvamına gelene kadar çırpın.
6. Krema koyulaşınca oda ısısındaki karamel sosu spatula yardımıyla kremanın üzerine boşaltın. Homojen bir karışım olana kadar çırpın.
7. Dondurma karışımını derin dondurucuya girmeye uygun kapaklı bir kaba aktarın. Kapağını kapatıp derin dondurucuda altı saat soğuttuktan sonra servis yapın.


Not

Karamel sosunu yaparken dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta, işe koyulmadan önce bütün malzemeleri hazır şekilde elinizin altında bulundurmak. Şeker ve suyu karıştırmaya başlamadan önce krema kutusunu kapağını kestiğinize, vanilyayı yanınıza aldığınıza emin olun.

Sadece külahta değil, kupta da güzel oluyor:)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder