12 Temmuz 2017 Çarşamba

Benmari Soslu Islak Kek

Benmari soslu ıslak kek, bir kek klasiğinin farklı yorumu. Çocukların çok sevdiği ıslak keki, geleneksel usulle, yani yumurtalı karışımla soslayarak yapmak istedim. Yine de sosu zenginleştirmek için ekstra malzemeler ve yöntem kullanınca klasik ıslak kek tarifi değişti.


Bu kekin farklı tarafı sosun benmaride hazırlanması. Böylece çiğ yumurta yemek istemeyenleri de mutlu etmek mümkün. Kekten alınan yumurtalı karışım benmaride ısınınca yumurtalar çiğ kalmıyor.

Benmari soslu ıslak kekin bir diğer farklılığı boyutu. Aile boyu kek diyebiliriz. Bayram tatlısı olarak hazırladığım için porsiyonu biraz büyük tutmak istemiştim. O yüzden büyük dikdörtgen tepsi kullandım. Islak kekin büyüklüğünün bir sorun olmadığını gördümJ Konuklar ve ev halkı devreye girince kısa sürede tükendi. Bitmeyecek gibi olsaydı buzdolabında saklardım ama gerek kalmadı.

Malzemeler (25*40 cm. dikdörtgen fırın tepsisi için)
4 adet yumurta
240 gram toz şeker (Yaklaşık 1,5 su bardağı)
400 ml süt (Yaklaşık 2 su bardağı)
200 ml sıvı yağ (Yaklaşık 1 su bardağı)
50 gram toz kakao (Yaklaşık 4 yemek kaşığı)
150 gram un (yaklaşık 1,5 su bardağı)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı limon suyu

Kalıbı yağlamak için
Sıvı yağ

Sos için
400 ml kek karışımı (Yaklaşık 2 su bardağı)
75 gram bitter çikolata (1 kare paket)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt

Yapılışı
1. Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Yumurta ve toz şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Karışımın iyice beyazlaması ve hacminin iki katına çıkması gerekiyor. Bu aşamadan sonra mikser kullanmıyoruz.
3. Süt, sıvı yağ ve toz kakaoyu ekleyip el çırpıcısıyla karıştırın. Karışımdan iki bardak alıp ayırın.
4. Kalan karışıma un, kabartma tozu, karbonat ve limon suyunu ekleyip karıştırın.
5. Kek karışımını yağladığınız fırın tepsisine boşaltın. Önceden ısıtılmış fırında yarım saat civarında kontrollü olarak pişirin. Keke batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa fırından alın. 
6. Benmari sos için ısıya dayanıklı cam bir kaseye ayırdığınız kek karışımını, çikolata parçalarını, tereyağı ve sütü koyun. Kaseyi dibinde su kaynayan çaydanlık gibi bir kabın üzerine oturtun. Çikolata ve tereyağı eriyene kadar arada karıştırın. Malzemeler eriyince kaseyi ocaktan alın.
7. Fırından aldığınız keki beş dakika bekletip dilimleyin. Dilimlerin üzerine çatalla delikler açın. Sosu tepsinin her yerine gelecek şekilde kepçeyle kekin üzerine dökün. Kekin sosu çekmesi için en az bir saat beklettikten sonra servis yapın. 



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder