1 Ağustos 2017 Salı

Izgara Sebzeli Kahvaltı Salatası

Kahvaltı salatalarını çok severim. Kışın havuç ve yeşilliklerle, yazın çeşit çeşit yaz sebzeleri ve domatesle hazırlanan salatalar özellikle hafta sonu kahvaltılarını zenginleştirmek için ideal.



Bu tür salataların bence vazgeçilmezi yumurta ve peynir. Yumurta ve peynirler zenginleşen bir salata benim kahvaltıdan beklediğim her şeyi tek başına karşılıyor. Kahvaltıda konuk ağırladığınızda böyle bir salata yapmak ise işinizi epey kolaylaştırabilir.

Bu salatada yumurtayı poşe ederek, yani suda haşlayarak kullandım. Bu yöntem size zahmetli geliyorsa katı haşlanmış yumurta kullanabilirsiniz.

Malzemeler (4 kişilik)
2 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy kabak
2 adet kapya biberi
Tuz, karabiber
150 gram mozzarella peniri (aynı miktarda arzu ettiğiniz bir beyaz peynir çeşidi de kullanabilirsiniz.)
10 adet kiraz domates
4 adet yumurta

Sos için
Yarım limon suyu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı süzme bal
1 çay kaşığı toz zerdeçal
Yarım çay kaşığı toz karabiber
Tuz

Servis için
Taze nane veya fesleğen yaprakları

Yapılışı
1. Sebzeleri ızgara için hazırlayın. Patlıcanı alacalı soyun. Kabağı soyun. Kapya biberin çekirdeklerini çıkarın. Patlıcan ve kabağı uzunlamasına ince şeritler kesin. Kapya biberi uzunlamasına parmak kalınlığında parçalara bölün. Sebzeleri tuz ve karabiberle çeşnilendirin.



2. Isıttığınız ızgarada sebzeleri yumuşayana kadar pişirin. (Izgara yerine fırının üst bölümünü de kullanabilirsiniz.) Pişen sebzeleri servis tabağına alın.
3. Sos için tüm malzemeleri karıştırın. Sosun üçte ikisini sebzelerin üzerine boşaltın ve karıştırın.

4. İri parçalar halinde doğradığınız peyniri ve ikiye böldüğünüz domatesleri sebzelerin üzerine yerleştirin.
5. Yumurtaları poşe etmek için yayvan bir kaba birkaç parmak yükseliğinde su doldurun ve suyu kaynatın. Su kaynayınca ateşi oldukça kısık duruma getirin ve yumurtaları tek tek önce bir kaseye kırın. Kaseye kırdığınız yumurtayı yavaşça tenceredeki suya bırakın. Diğer yumurtalar için de aynı işlemi tekrarlayın. İki-üç dakika suda bekleyen yumurtaları süzgeç yardımıyla alın. Poşe yumurtaları servis tabağına yerleştirin.
6. Kalan sosu yumurtaların üzerine paylaştırın. Nane veya fesleğen yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.

Not

Yumurtaların pişirme süresini iki-üç dakika aralığında tutuyorum. Sarısı akışkan olsun isterseniz iki dakika yeterli, yoğun-akışkan bir kıvam için üç dakika iyi.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder