4 Temmuz 2017 Salı

Lavantalı Muhallebi

Lavanta, mutfakta kullanmayı sevdiğim bir malzeme. Geniş bir kullanım alanı yok belki ama eklendiği yiyeceklere kendine has bir tat kattığı kesin.


Yaz mevsimi aromatik lezzetleri çağrıştırdığı için mi bilmiyorum, lavantalı bir şeyler yapma düşüncesi hep bu mevsimde beliriyor. Geçen sene soğuk lavanta çayı denemiştim. Bu senenin projesi muhallebi oldu. İyi ki denemişim diyorum çünkü bizde çok sevildi. Çocukların lavanta kokusunu yadırgayacaklarını düşünmüştüm ama öyle olmadı. Lavanta aroması muhallebinin tadını bastırmadığı için severek yediler.

Lavantalı muhallebinin lila tonlarında olmasını beklenebilir. Açıkçası ben de ilk denemede süte rengi geçer mi diye merak etmiştim. Lavanta kesesini bir gece sütün içinde beklettim. Koku ve tat süte geçmişti ama renkte bir değişiklik yoktu. Sanırım onun için gıda boyası gibi bir şey eklemek lazım. O tür bir malzemeyi kullanmayı tercih etmeyeceğim için renksiz olmasını dert etmedim.

Bu tatlıyı yapmak için klasik muhallebiden farklı olarak bir ön hazırlık gerekiyor. Bir gece önceden lavantayı sütün içine ekleyerek buzdolabında bekletince lavantanın tadı ve kokusu süte geçiyor. Onun dışında bir uğraştırıcılığı yok, birkaç malzemenin bir araya getirilip pişirilmesinden ibaret.

Tatlıya son aşamasında eklediğim Hindistan cevizi yağı, lavanta tadıyla uyumluydu. Zaten bir yemek kaşığı gibi bir miktar kullanılıyor. Hindistan cevizi yağı yoksa tereyağı her zaman bir seçenek.  Yağ kullanmak puding ve muhallebinin kıvamını güzelleştiriyor, hoş bir parlaklık veriyor.

Malzemeler (200 ml.lik sufle kaplarında 8 porsiyon)
1 litre süt
2 yemek kaşığı kuru lavanta
200 ml. şekersiz krema (1 kutu)
250 gram toz şeker (Yaklaşık 1,5 su bardağı)
60 gram mısır nişastası (4 yemek kaşığı dolusu)
Yarım limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı (Tuzsuz tereyağı da kullanabilirsiniz.)

Servis için
Toz Antep fıstığı, fındık vs.

Yapılışı
1. Mutfakta kullanmaya uygun tülbent veya müslin gibi bir bezin içine iyi yemek kaşığı lavantayı koyup, bezi sıkıca bağlayın. Bir tencereye sütü ve lavanta kesesinin koyun. Tencerenin kapağı kapalı olarak buzdolabında 10 saat civarında bekletin. (Bir gece önceden hazırlayabilirsiniz.)
2. Lavanta kesesini sütten çıkarın. Sütü süzerek muhallebiyi pişireceğiniz tencereye boşaltın.
3. Hindistan cevizi yağı hariç tüm malzemeleri süte ekleyin ve orta ateşte kaynayana kadar karıştırın.
4. Muhallebi kaynadığında yağı ekleyin ve bir kez daha karıştırıp tencereyi ocaktan alın. Kuplara paylaştırın.
5. Muhallebiyi oda ısısına gelene kadar soğutun. Oda ısısına geldiğinde buzdolabına alın. Buzdolabında soğuttuktan sonra üzerini toz fıstık veya fındıkla süsleyerek servis yapın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder